Är du intresserad av en föreläsning med Erika Kyrk Seger?
Digitalitetens punctum
Meningsfullhet, harmoni och medvetenhet i arbetet med digitala verktyg – finns det? Självklart! Just nu skriver jag, tillsammans med flera intressanta röster, en bok om detta. En bok som lämnar appträsk och apptips bakom oss och där vi istället vill erbjuda ett digitalt punctum, en kärna som förbinder vår praktik i ett meningsskapande. Didaktiska frågor och hållbarhet blir vår ledstång i ett sökande efter förståelse och undervisningspraktik där vi skapar pedagogiska val som stödjer barns utveckling och lärande.
När dokumentationen fastnar i skärmen
Dokumentationen ska synliggöra, skapa reflektion och dialog om barn och pedagogers lärande men inte bara bland pedagogerna. Digitala resurser ger oss i förskolan fantastiska möjligheter att på olika sätt dokumentera och dela vår verksamhet och barnens processer genom gemensamma plattformar, foto och film. Vad behöver vi tänka på för att inte förlora pedagogiken när dokumentationen blir mer digital? Sker den pedagogiska dokumentationen i relation till barnen och med barnen och hur gör vi det med en etisk känslighet? Hur kan det digitala stödja oss i arbetet med pedagogisk dokumentation och systematiskt kvalitetsarbete?
Digitala vär(l)den – med barnen i fokus
Det digitala är fortfarande nytt och outforskat för många av oss. Det gör att verktyg och appar har en tendens att hamna främst i vårt synfält och låter oss vara i digitalt ytflyt istället för i fokus på uppdraget. Kan tips och trix göra att vårt eget utforskande av det digitala satt barnen i det andra rummet, där barnen blir objekt att applicera vår nya nyvunna kunskap om digitalitet på, snarare än tillsammans med? Hur kan vi göra barnen till huvudpersoner i vårt arbete på förskolan, där digitala verktyg är ett stöd och inte ett fokus? Under föreläsningen kommer Erika bland annat att lyfta ämnen som demokratiuppdraget, förhållningssätt och undervisning i relation till digitalitet i förskolan.
Att sätta sig själv på spel
”Arbetslaget ska göra barnen uppmärksamma på att människor kan ha olika attityder och värderingar som styr deras synpunkter och handlande.” står det i läroplanen – men hur lever verksamheten sina egna värden? Erika problematiserar kring hur vi pedagoger kan mötas i våra olikheter och hur vi hanterar de situationer där våra åsikter inte går ihop. Nöjer vi oss med en tyst överenskommelse eller kan våra krockar faktiskt öppna upp för ett nytt lärande? (Tid: ca 60 min)
Förskolepodden diskuterar denna föreläsning i en av sina podcasts. Tryck här.

Ett transformerat lärarskap / Minecraft
Digitala verktyg får en alltmer självklar plats i förskolans verksamhet men fortfarande ligger mycket fokus på vilka appar man ska använda snarare än på hur man ska förhålla sig till de digitala verktygen. Den didaktiska frågan varför vi ska använda dem har lagts åt sidan och en acceptans uppstått baserat på ett krav snarare än på en förståelse hos pedagogerna. Och i de digitala fotspåren växer ett nytt slags lärarskap fram, ett lärarskap som kräver nyfikna, ödmjuka och lärande vuxna. Ett lärarskap som bygger på ömsesidigt lärande, där kunskap inte automatiskt ligger hos den vuxne. I föreläsningen blandar Erika teori och praktik från förskolans vardag. (Tid: ca 120 min)
Intressant att följa din Blogg.
Tack! Roligt att du tycker det! Kommer fortsätta fylla på!
/ Erika