Det är som vanligt… scrollar i mitt flöde och jag möter en fråga som jag bara måste lyfta! Det här med att vi som pedagoger lägger ut bilder på barn i sociala medier – ska de vara där och isf vilka bilder använder vi? Här kommer lite söndagsfrustration i ett helt vanligt krumelurigt tänkande a la Erika Kyrk Seger.

När jag arbetade som förskollärare (innan GDPR) så använde vi oss av sociala medier på min avdelning. Det var ett grymt bra sätt att dela det vi gjorde med barnen till vårdnadshavare för på något sätt så tryckte sig barnens värld in i vårdnadshavarnas instaflöde. Vår relation till vårdnadshavarna stärktes och utvecklades till viss del med hjälp av vårt instakonto.

Kontot var stängt och enbart tillgängligt för just vårdnadshavare och barnen på avdelningen. Bilderna som lades ut var oidentifierbara och det var bilder på händer i process eller andra bilder som representerade det som skedde runt det som bilden inte visade men aldrig bilder på barnens ansikten. Barnen var med och valde ut bilder och vi som pedagoger var ”gate keepers” för att bilderna som lades ut var okej att lägga ut och att de var avidentifierade.

Idag är det många som är aktiva inom förskolan som använder sociala medier. Och det är fantastiskt kul att barnens vardag syns på det sättet MEN etiken (och faktiskt estetiken också) verkar ha blivit utslängd genom fönstret.

Jag ser ansikten på barn med upptryckta smileys eller som är blurrade, för ett tag sedan var det till och med någon som hade tagit en pennfunktion och bara ritat ett nystan av sträck över barnets ansikte. Vad hände med respekten och etiken? Är barnen bara ett objekt att visa upp? Vad är det vi vill berätta genom sådana bilder?

Varför gör man det?

Sedan flera år tillbaka har jag under mina föreläsningar känt ett behov av att lyfta det här med vilka bilder som vi lägger ut. Jag trodde att GDPR skulle ha större effekt på förskolans arbete med sociala medier men den lagen verkar ha svept över huvudet på flera av oss. Kanske kan Lpfö18 påverka lite med sitt innehåll som ålägger oss att visa respekt för barnet gällande dokumentation.

Barnens rätt till kroppslig och personlig integritet ska också respekteras. Det gäller bland annat i den dagliga omsorgen och i frågor om dokumentation.” Lpfö18

Vad menar jag då?

Det här delandet av barn på sociala medier, varför gör vi det? För vem gör vi det? Varför BEHÖVER ansiktena ens vara med? Om vi inte kan visa barnens ansikten så ska vi ju inte göra det eller hur? Vad händer med det vi vill visa om vi sätter smileys på barnens ansikten? Vad tror vi att barnen säger? Ja, kanske att de skulle det vara roligt men är de i förståelse av att den bilden sedan ska delas till andra? Och vilka värden är det vi förmedlar till barnen genom att göra på det sättet?

Förresten – har du tänkt på i vilken app du gör det? Är DEN GDPRsäkrad? Vet du var bilden i appen lagras? Är tex Piccollage GPDRsäkrad? Nej, för bilden kanske lagras på nätet på ett icke säkert sätt. Så du kan inte heller bara använda en app och ”lösa” grejen på det sättet – då kan det vara så att du bryter mot lagen…

Dessutom så gör det inte det som vi vill berätta synligt. En bilds ”uttryck” förstörs av smileys och utsudderier för det är det som ögonen kommer att fastna vid först.

När vi sätter oss vuxna i samma sits blir det nästan lite absurt, låt mig visa dig! Jag använder mina kollegor som exempel för detta eftersom de har sagt ja till bilden och är i full förståelse vad det innebär att dela den.

Jag har tagit den här bilden:

Nu vill jag dela den men låt oss ponera att en av mina kollegor säger att de inte vill vara med på att delas i mitt flöde. Notera att här får de vuxna ett val, får barnen det?

Sjävklart lyssnar jag in min kollega så jag använder mig av smileys istället och jag gör också en version av att blurra och en med att rita över:

Skulle min kollega tycka att någon av dessa bilder var mer ”okej”? Tror inte det…

Alla tre bilderna drar våra ögon till det som är onaturligt i bilden, dvs smileysarna och de blurrade ansiktena. Så vad var syftet med bilden? Jag vill dela denna för att visa på ett sammanhang och en process som jag och mina kollegor var inne i. Skulle jag kunna ha tagit en annan bild?

Såklart! Jag kan till och med klippa ner bilden för att få med en ”symbol” för det den representerar.

Sedan kommer min pedagogiska gärning in – när jag förklarar vad som sker runt bilden. Det som ”läsaren” av bilden inte ser men som jag vill berätta om.

Ett till exempel (från samma grupp) med en mer ”symbolisk” bild av det som sker:

Jag hoppas att det här har gett dig som läser en tankerunda men också att du fått idéer till hur du fortfarande kan visa det där du vill berätta om men på ett mer etiskt sätt.

För vi ska fortsätta att dela och lyfta förskolans röst i sociala medier men vi behöver bara tänka på huret. Har du en bild som du måste göra åverkan på innan du lägger ut den så har jag ett tips:

Lägg inte upp bilden, då hör den inte hemma på sociala medier!

Med lite söndagsfrustration över detta ämne önskar jag dig en härlig dag!

8 reaktioner till “Etik i foton av barnen på nätet – SNÄLLA!

 1. Måste erkänna att det är klurigt. Hade en bra och intressant diskussion med en pappa som precis flytt hit till Sverige. Dottern fick inte vara med på en endaste bild. Hade visat foton hur vi bara tog på händerna, aktiviteten. ”Nej, nej nej!” blev svaret. Blev nyfiken på varför. Svaret kom kärleksfullt: Ni får inte ta bort min dotters huvud! Min dotter är vacker! Inte hugga av huvudet! Det är så lätt att bara se ur ett fyrkantigt perspektiv, att inte fråga. Att ta hela bilder men bakifrån är ett alternativ på lösning.
  Mvh Marie förskollärare

  1. Absolut! Ansikten har en funktion också när vi tar bilder men i sociala medier kan vi inte använda dem. Jag menar heller inte att vi ska ”ta bort” barnet ur bilden men vi måste veta syfte, var och för vem vi tar bilder. Bara att vi tänker!

 2. Mina barns skola har noll koll på detta. Trots att jag och barnens pappa inte godkänt bild på honom på något annat ställe än foton som skrivs ut och används på skolans vägg (alltså den fysiska väggen, inte facebooks eller instagrams flöde) så lägger personal upp bilder på sina privata sociala medier och föräldrars tillåts till och med filma uppträdanden av min son och lägga upp på Facebook – och tar inte bort det fastän jag ber om det. Personal på skolan har sett och gillat videon och till och med kommenterat.

  Vad ska man göra???

  1. Vad gäller sammankomster med många människor är svårare. Där kan inte pedagogerna göra mycket mer än att informera. Har för mig också att geuppbilder och filner har andra regler men har inte full koll där.

   Dock det som kommer från förskolan kan man ställa krav på. Jag tycker du ska lyfta det med förskolechefen som ytterst ansvarig om pedagogerna inte möter upp.

 3. Så bra du skriver! Jag vill inte se bilder med blurrade ansikten och smileys. Men gärna bilder i farten, på händer, bakifrån etc. Jag vill se det som händer i verksamheten, inte hur gulligt mitt barn och hens kompisar ser ut. Den typen av bilder hör hemma i hemmiljö, inte förskolan, anser jag. Men så har jag också gjort tusen tankevändor runt detta 😉 Mvh förskollärare

 4. Hej!

  Din text är intressant och väcker många tankar, är det okej att skriva ut den för att ha som underlag till diskussion på min förskola?
  Utan dina bilder då givetvis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s