Barn med surfplattor lär sig lättare att skriva

Under SETT fanns det ingen tvekan – lärplattor och smartphones har påverkat barnens läs- och skrivinlärning på ett positivt sätt. Artikeln bekräftar också detta, en markant skillnad kan ses när barnen även får använda dator eller lärplatta i sitt lärande – och det är häftigt!

Men jag vill ändå att vi har med oss att lärplattan är ett av många sätt att skriva på, liksom många andra. Skriv och läs har olika dialekter som vi kan arbeta med. Handens egna intelligens och relation med penna får aldrig glömmas bort eller benämnas som något fult som Åke gör.

Jag har ofta funderat kring varför vissa barn har lättare att forma och skapa bokstäver i skolan och jag tänker att det beror på att vi uppmuntrar dem att använda sina händer i ateljén oftare, de har språkat med handen länge när de kommer till skolan. Hur får vi ateljéns arbete bli meningsfullt och hur lockar vi in dem i ateljén, i att språka med hela handen? Hur kan vi sammanföra lärplattans dialekt med hela handens och inte bara pekfingret?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s