Rensat i miljön på avdelningen under klämdagarna och får tankar…

”Tydlighet i miljön, sätt dig på huk och se rummet från barnens höjd, sortera och strukturera i färger, inred estetiskt, fråga dig vad ett barn kan utmanas och bli i rummet, vilket lärande och vilka mötesplatser finns och kan skapas i rummet…”

Inom Reggio är miljön den tredje pedagogen och jag tycker att man som reflekterande pedagog ser när miljön blir den tredje pedagogen för det är när ett tredje sinne/känsla ligger i luften. Barnen är i fullt arbete i alla hörn på avdelningen och det är ett fokuserat arbete med ett fördjupat lärande.

Men några lärdomar kring miljön tycker jag mig ha gjort och framförallt att inte ta för givet att en tydlig miljö för mig som vuxen är den bästa för barnen. Ex:

– Varför sortera färgpennor och lego enligt färg om barnen inte vill det, för de sorterar på andra sätt som material och form – hur vill barnen strukturera sin miljö? Svaret på den frågan har barnen! Mina 5:åringar är klara med färgsortering… Just nu! Imorgon kanske de vill sortera enligt färg.

– Att sätta sig på huk i dörren och få en överblick över vad man kan utforska behöver inte alltid vara det rätta, det ger ett viktigt perspektiv men i en miljö som barnen redan är välbekanta med så kan rummet istället användas på annat sätt. Ex kan materialet inte vara det första du ser när du kommer in, kanske ser du bara en vit vägg och en rund matta – materialet finns mot en annan vägg. Se det som en målarduk eller ett vitt papper där otydligheten skapar en större kreativitet.

– En tydlig miljö behöver vara otydlig och föränderlig. En människa ÄR inte utan BLIR i olika sammanhang – eller som Karen Barad skulle sagt ”En människa är inte kultur utan agerar med kultur”. Detsamma gäller för material! Jag märker att när ett gammalt material får en ny plats skapas en ny relation mellan barnen och materialet och det händer något med rummet.

Diskussionen om miljö är inte ens påbörjad så jag får återkomma men slutsatsen är som ni säkert förstår –

ta inget för givet, fortsätt reflektera och glöm inte fråga barnen!

20131227-212201.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s