En god pedagogisk lärmiljö – hur ser/märker man vad som är en sådan? Jag tror att många skulle säga att ”det känns i luften”, att det märks på hur barngruppen upplevs lugnare och konflikter minskar. Men låt oss problematisera det där med lugn och konflikter litegrann. Vad innebär det när man är lugn? För vem är det en god kvalité att vara lugn? Varför minskar konflikterna?

Först det där med lugn – att vara lugn känner jag är starkt förknippat med att barn ska synas men inte höras. För vem är ”lugnhet” något positivt? Och vad är i så fall motsatsen till lugn? Vild? Vad är skillnaden på lugn lek och vild lek? Är vild förknippat med något negativt? Kan en vild lek vara kreativ och lärorik?

Kan en vild process faktiskt vara lika pedagogisk som en lugn process?

Konflikter – kan också vara lärorika. Låt oss vända på det… Genom att uppleva och bearbeta konflikter kan jag som människa faktiskt utvecklas och vara mer förberedd på att hantera diskussioner och argumentationer. Men givetvis behöver jag som barn få stöd och verktyg för att förstå både mig själv och mina medmänniskor –  och därför finns vi pedagoger till. Dock håller jag med om att om man bygger en lärmiljö där olikheter kan mötas och förhandla, där det finns rika möjligheter att upptäcka, utforska och utvecklas tillsammans, blir konflikter något som inte är fokuserat eftersom ”flowet” går före att stanna upp i en konflikt – alltså leken blir viktigare än konflikten – vilket resulterar i mindre konflikter. Tror det är en norrman som har skrivit om detta – sorry för brist på litteraturhänvisning men jag tror ni förstår utan den.

Missförstå mig också rätt, klart att det ska finnas möjlighet för lugn och ro på förskolan – men ibland upplever jag att det där med lugn och ro snarare handlar om att vi som vuxna får lugn och ro. Klart att vi ska stötta arbetet med ljudnivån men däremot måste jag som pedagog vara medveten om hur jag påverkar barnens utforskande när jag går in i processer som är lite mer högljudda för att hyscha ner dem.

Så hur tänker jag, enligt min tanke, att en god pedagogisk lärmiljö ska vara; bubblande, aktiv, dynamisk i såväl rörelse som ljudnivå, kreativ, flödande… men inte lugn och konfliktfri.

attractions-620349_1280

                       bild Pixabay.com

En reaktion till “Pedagogisk lärmiljö = lugn och ro?

  1. Jag tror att barngruppen blir lugn av trygga, närvarande pedagoger. Veta vilka regler som gäller. Kontinutet, rutiner och bra föräldrakontakt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s