Läser denna artikel från Lärarnas Tidning: Lär studenter nätetik

Vi måste börja tidigare att skapa en nätetik, jag tror att vi gör det genom att verka för den värdegrund vi har i förskola och skola –

men vad gör vi om lärare och forskare själva kränker på nätet?

Det har stormat mycket på twitter de senaste dagarna. Det gör mig illa berörd, kommentarer som inte på något sätt stödjer en respektfull dialog med nyfikenhet på att förestå den andre…

Det handlar inte om att vara extra känslig mot kritik – det handlar om formatet på den kritik som framförs – med syfte att kränka, förminska och förnedra. Ett format som andra går igång på och höjs av dessa som något positivt och eldas på. Att hamna i ”påeldandet” och ”ja-sägarna” får vi nog alla akta oss för.

Jag har bloggat om detta förut men det tåls att bloggas om igen och igen för något behöver göras!

När härskarteknik och elaka repliker regerar hos dem som själva ska vara föredömen och visa vägen? Vilka föredömen är vi för våra elever egentligen på nätet?

Kanske ska man vända på steken och fråga sig – skulle jag skriva såhär till en elev? Hur skulle det uppfattas? Jag kan inte ta ansvar för hur inlägget mottas men jag kan göra mitt bästa för att skapa ett inlägg som öppnar för dialog inte för kränkning – och det ansvaret vilar på MIG! 

Hur är du ett föredöme på nätet?

sad-505857_640

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s