Jag har det senaste befunnit mig i möten där mallar och how-to diskuteras mycket. Speciellt i verksamheter i förändring men också i möten där man ska mötas kring något gemensamt.
 

http://emelireflekterar.blogspot.se/2014/10/pedagogisk-dokumentation-vad-hur-och.html?m=1
 

Metod och mallar hamnar ofta i fokus, framförallt när man är i just förändring. Mallar har en viss funktion i processer men när det kommer till metoder riskerar vi att hamna i en låda som är svår att öppna och i bästa fall kan vi skapa fönster som går att öppna i lådan. Men tillbaka till mallarna, mallarna hjälper oss att rikta öga och öron i början men efter ett tag är det viktigt att börja ifrågasätta de mallar man har och i den ifrågasättningen börja från början med barnsyn, kunskapssyn och lärande. 
Vi behöver börja utforska barnens utforskande, inte utifrån frågor som andra skapat, utan utifrån det vi vill att våra dokumentationer ska synliggöra. Dokumentationen ska synliggöra och lyfta den barnsyn och kunskapssyn vi har, inte av en slump utan för att vi diskuterat vår barnsyn och kunskapssyn – vårt ställningstagande. 
Då gäller det att kloka reflektioner går längre än att dokumentationen som ska visa kompetenta barn. Vi behöver ställa oss frågor vad det innebär att vara kompetent – och utifrån det ställa oss i relation till vilka frågor vi behöver ställa oss för att detta ska synliggöras när vi dokumenterar. Vilka frågor speglar vår barnsyn? 

Lägg bort de färdiga mallarna och starta om, testa er fram och gör er egen mall. 

2 reaktioner till “Skapa er egen mall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s