Klockan är 17.30 när jag ringer på ytterdörren till Beryllgatans förskola i stadsdelen Västra Göteborg. Sofie öppnar dörren och släpper in mig. Vi går genom piazzan till en av förskolans avdelningar där Josefin sitter och plockar ihop det sista inför dagen. Det är bara några barn kvar på förskolan som är på avdelningen bredvid tillsammans med en kollega. Vi går upp på förskolans övervåning och jag bjuds in i ett samtalsrum. Det är i det här rummet Josefin och Sofie spelar in sina podavsnitt. 

14067854_1669876533339715_5051112422085773754_o
Josefin Malm och Sofie Källhage – förskollärare med reflektion som verktyg för att förstå
Jag ställer frågan om hur lång tid det tar att göra ett avsnitt till poden och de skrattar. Samma fråga fick de av tidningen Förskolan som besökte de förra veckan för att göra ett reportage om deras pod. Sofie berättar att varje avsnitt tar cirka åtta timmar att spela in och mixa, vilket självklart gjort att podden tar upp mycket av Josefin och Sofies fritid då deras tanke är att det ska komma ut ett avsnitt var tredje vecka. Det är via messenger den mesta kommunikationen går kring vad som ska tas upp i podden.

Josefin och Sofie träffades på Beryllgatans förskola när förskolan öppnades men det var på en resa till Italien i stadsdelens EUprojekt som de lärde känna varandra. De delade rum på hotellet under resan. Josefin har sedan länge lyssnat på poddar och hade laddat sin telefon full med sådana ifall att hon inte skulle kunna sova under resan men det blev ingen tid för det, Josefin och Sofie hade alltför många tankar att reflektera kring för att hinna lyssna till podcasts. Framförallt gick diskussioner om att det inte fanns någon podcast för förskolan.

Det tog dem sex månader innan det blev verklighet. Mycket tid lades på det tekniska, vilket än idag är det som tar mest tid men tack vare sociala medier har mycket stöd funnits för att få podden att fungera, bland annat nämner dem gruppen Podcastbubblan som Jacob Möllstam  (ansvarar för podden Skolsverige tillsammans med Karin Berg) rekommenderade. I podden vill Josefin och Sofie komma bort från det negativa som problematik kring stora barngrupper och stress, och i stället fokusera på att lyfta det positiva, det som stärker pedagogerna och att få folk att tänka efter, att se möjligheterna.

Vi har valt ämnen som inspirerar oss! / Sofie

Idag har de publicerat sju avsnitt men fler kommer till hösten med teman som genus och giftfri förskola. Det finns en lång lista med ämnen som de vill ta upp och fler läggs till allteftersom, ämnena tar aldrig slut. Drömmen är givetvis att kunna lägga mer tid på podden så att de kan göra mer research innan avsnitten och förbättra det tekniska då redigeringen tar mest tid. Josefin och Sofie berättar att det är stressig att hinna ibland men att det ger mycket tillbaka när man gör podden.

Apropå ge tillbaka så är det något de vill uppmuntra lyssnarna till – att ge feedback och lyssnarrespons. Mer dialog och reflektion, säger Josefin. De berättar också att de har fått reda på att podden används och delas av människor de inte känner och i olika forum på sociala medier. Detta är roligt, tycker de, men det känns fortfarande väldigt konstigt. Under Bokmässan i Göteborg och SETTsyd i Malmö kommer Förskolepodden att finnas på plats, så min uppmaning till er som är där är att söka upp och reflektera med dessa spännande människor.

En gäst de kontaktat och som de inväntar svar ifrån är Gustav Fridolin – men än så länge har de bara fått ett meddelande om att det kan ta tid innan de svarar. Jag frågar dem om vem som är deras drömgäst och de svarar Cristian Fabbi och Gunilla Dahlberg. Jag frågar dem vad de skulle vilja lyfta med Gunilla och de hänvisar till läroplanens olika begrepp som är odefinierade, vad betyder alla dessa begrepp och är det okej att använda begrepp som det inte finns någon tydlig definition kring. Men de säger också att Gunilla kan få välja ämne själv – bara hon kommer!

De vill också lyfta alla de förskollärare som är bra på sina jobb och som har reflektioner att lyfta. Till exempel har de två kollegor som de gärna vill ha med i podden just på grund av att de har ”grymma reflektioner” men det där med att höras i en podcast är lite läskigt. Jag hoppas att Josefin och Sofie övertalar dem eftersom det är viktigt att barnens närmaste hörs och syns!

I slutet av kvällen frågar jag om det är något de vill lägga till och de återkommer till deras grund, och det är att de vill reflektera över förskolan och att det är nog med att poängtera att det inte finns någon sanning.

Vi är ödmjuka, vanliga människor, inte extraordinära på något sätt… / Josefin

Jag vill tacka Josefin och Sofie för deras initiativ. Förskolepodden är en del av att sätta förskolan på kartan. Jag har skrivit det förut: jag gillar deras, nästan filosofiska, reflektioner. Jag tänker att de representerar ett mod och en vilja – vill man göra något så det finns det inget mer att göra än att testa! Det finns bara möjligheter! Och någonstans är det väl också det vi vill förmedla till barnen?!

Här finner du alla avsnitt! Du kan också finna dem genom appen Podcaster som finns i din iphone!

Har du ingen iphone – tryck här!

img_6273

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s