Majoriteten av oss använder olika digitala plattformar i våra verksamheter, plattformar för information, dokumentation och uppföljning men inte så mycket dialog. Många gånger är plattformerna uppbyggda efter vad någon annan (än verksamheten) anser vara behovet, uppbyggda av människor med bred erfarenhet av system – baserat på människor som använder digitala system i sin vardag. Det är en het bransch att vara i, vissa plattformar har fått större genomslag än andra. 

Den där lilla problematiken att personer utanför verksamheten löser de behov som verksamheten har…nja oftast är det någon i kedjan som är nöjd men sällan de som ska verka i systemet mest, framförallt de som inte sitter vid en dator under majoriteten av sin yrkesvardag. 

Till detta kommer riktlinjer och policies för kommunikation vilket också kan ställa till det. All respekt för att varje yrkeskår har sin expertis men när expertis används som rådande, utan kontakt med de som återigen: arbetar i verksamheten, kan göra det problematiskt och istället hamnar man i två olika lägen. Antingen anpassar man sig och försvinner i en mängd eller så är man lite bångstyrig och utgår från den egna verksamheten. 

Missförstå mig rätt – likvärdigheten är viktig men likvärdigheten kan också få saker att försvinna.

Jag vet till exempel att det diskuteras mycket kring riktlinjer för sociala medier i många kommuner. Vissa har laddat in ett värde i dessa medier, skapar sidor och grupper medan andra backar långt bak med hänvisning till säkerhetsperspektivet.
Självklart ska vi alltid ha en viss vaksamhet kring sociala medier – det krävs en medveten strategi vid användande av dessa i professionella sammanhang och ibland uppstår etiska dilemman, ja. 

MEN den erfarenhet jag har, det kan se annorlunda ut hos er, är att sociala medier har många fler fördelar för verksamheten än nackdelar. Dela och lära, dialog, stolthet och ett starkt rekryteringsinstrument är några av de fördelar jag märker genom aktivitet på sociala medier. Jag kan också se en högre aktivitet i sociala medier än i de plattformar som valts ut för verksamheten – vi når fler. 

Jag vet att jag blandar äpplen och päron genom att blanda interna och externa plattformar men jag kan uppleva att de ibland går ihop, framförallt inom sociala medier. 

Hur använder ni sociala medier i ert vardagliga yrkesliv? 


4 reaktioner till “Digitala plattformar och sociala medier

 1. Jobbar som ateljerista i Vaxholm där vi på Överby förskola har en pedagogisk lärmiljö vi kallar Sinneslabbet. På ett tidigt stadium bestämde vi oss för att sprida våra tankar till andra bl a via Instagram; overbyforskolasinneslab. Nu har vi över 1300 följare över hela världen. Vi får ta emot massor av studiebesök och vi har blivit uppmärksammade i flera tidningar. Genom sociala medier interagerar vi med andra. Förskolan blir en del av något större, får tentakler ut i världen. Ett meningsfullt utbyte uppstår.

  1. Så härligt ex på när en delarkultur görs gällande. När det inte är krävs fysisk närhet för att inspireras och när nätverk skapas. När förskolan synliggörs genom insyn! Häftigt! Ska genast börja följa er!
   #delalära

   1. Ja det är fantastiskt! Igår hade vi tack vare Instagram ett studiebesök med 3 pedagogistor, förskolechef och förskollärare från en annan kommun. Det blev ett kollegialt utbyte om pedagogiska lärmiljöer och hur vi skapar en pedagogisk samsyn i dem för alla som använder dem.
    Och välkommen Erika till vårt Insta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s