Introduction: Så rullar ett projekt igång!

Projektet, som tillhör område förskola i Västra Göteborg, heter FUTURA och finansieras till stor del av Erasmus+. Det är ett samarbete med Progettinfanzia som är den ”internationella” delen av Servizi Azienda Bassa Reggiana, Cristian Fabbi är organisationens chef.

Projektet kommer att pågå under två års tid och är en del av en stor kompetensutveckling för såväl förskolechefer, pedagoger och förskolorna i västra Göteborg. Under dessa två år kommer alla förskolechefer samt 60 pedagoger att vid olika tillfällen få möjlighet att delta i Study Weeks nere i Italien.

Idag anländer 23 förskolechefer från Västra Göteborg till Guastalla för att under fem dagar delta i en Study Week med föreläsningar och studiebesök på förskolor i Bassa Reggiana. De kommer att få möta pedagogistor och verksam personal på förskolor i Bassa Reggiana och de kommer att på olika sätt mötas i reflektion och bearbetning. De kommer bland annat att blogga så att all pedagogisk personal i västra Göteborg, kan följa dem och ställa frågor – vi vill ha en transparens i projektet – från områdeschef ner till pedagogerna.

Ina Lindén, områdeschef, och jag, i rollen som verksamhetsutvecklare, åkte tidigare ner till Italien för att möta upp Progettinfanzia och Cristian Fabbi för att diskutera och bolla projektet – och för att reflektera över hur vi gör det till ett fördjupat lärande. Det är spännande och utvecklande att möta denna pedagogiska organisation med en lång erfarenhet och kunskap av projekt och internationella utbyten. Det märks i våra diskussioner att den kunskapen kommer att vara en resurs i projektet, projektet transformeras till något större i våra reflektioner tillsammans. Det ska bli spännande att se hur projektet utvecklas från där vi är idag och se det som händer under processens gång.

IMG_0219-0.JPG

Jag och Ina hade under lördagen även möjligheten att delta i Piazze D’Infanzia, som är en slags happening där barnen får ta plats på stadens olika torg och deras familjer bjuds in till piazzan för att vara tillsammans. Som jag förstod det har barnen berättat om piazzan, reflekterat över vad man kan göra där… Piazzan – full av liv, aktivitet och glädje. Det var en härlig atmosfär, barn och vuxna – familjer – deltog genom skapande, barnteater och olika aktiviteter.

Att göra saker tillsammans som en familj är otroligt viktigt, att ”vara” tillsammans, att mötas i något tillsammans, att relationera.

IMG_0248-0.JPG

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s