Fundror om relation, ödmjukhet, profession och teorier utifrån input på kvällens pedagogistautbildning.

Till kvällens litteraturseminarium hade vi läst boken ”Om relationell pedagogik” av Jonas Aspelin och Sven Persson. En otroligt spännande och givande bok om relationens betydelses för lärandet – och som definitivt kändes aningen mer lättläst än Hillevi Lenz Taguchis böcker om interaktiv pedagogik och feministisk poststrukturalism…

Dessa begrepp kan för vissa kännas nära och förståelsebara, för andra helt okända och för en annan grupp en massa struntprat som inte relaterar till golvet och den verklighet som förskollärare arbetar i.

Maktstrukturer kring begrepp blev ett intressant ämne i en gruppdiskussion och jag gick verkligen igång på det som vi diskuterade kring.

Att vi använder oss av professionella begrepp och teorier är viktiga för professionen.

När man genomgår en lärandeprocess behöver man reflektera men när det handlar om svåra begrepp och teorier kan det vara svårt att reflektera med sina kollegor som kanske inte deltar i den lärandeprocessen. Detta kan skapa ett avstånd till kollegorna som man av välvillighet vill reflektera med för att själv förstå. Det kan uppfattas som en härskarteknik där man svänger sig med fina begrepp men som man inte kan praktisera.

Det blir en rörelse där huvud och hand delas av.

Vi ska använda oss av professionella begrepp och teorier men vårt uppdrag är mer komplext än så. Vi måste också kunna formulera detta på ett ”enklare” och mer lättförståeligt sätt för att få andra att förstå vad vi pratar om.

Samma sak gäller när vi förtydligar vad vi arbetar med tillsammans med barnen. Är det densitet vi utforskar är det viktigt att begreppa kring ordet med föräldrar och inte nöja sig med att säga att barnen utforskar ”Flyta/sjunka”.

Det är en kompetens att icke förakta att hålla sig enkel, tydlig och professionell.

Som pedagogista påverkar denna reflektion mitt förhållande till dem jag handleder. Jag måste ha ödmjukhet och möta pedagogerna i deras processer – utan att förringa professionella begrepp. Det kan då vara svårt att förklara och dekonstruera begreppen när man själv inte är riktigt klar med vad man har förstått. Men det är viktigt! Att vi kan sätta professionella begrepp på vår praktik är en övning men något vi måste göra så att det inte blir just en massa begrepp vi slänger oss med utan att det når praktiken.

Men våra processer på förskolorna kanske inte ska börja med att dekonstruera begrepp som interaktiv pedagogik utan börja med något så enkelt (men svårt) som pedagogisk dokumentation då det är ett begrepp som används i vår verksamhet men som verkar förstås på väldigt många olika sätt.

Så dekonstruera era begrepp!

(Bild tagen från tidningen Lärarnas Nyheter)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s