Dialogdagar Södertälje

Hur kan vi tänka kontinuitet, förskola/ skola
Hur kan vi tänka om hållbar framtid och kontinuitet?

Efter en intensiv dag full med intryck och funderingar i dialog med andra – jag landar men kanske inte på båda fötterna. För som jag tänker så är det i dialog med andra jag får fördjupad insikt och då inser jag att jag förstår så mycket mindre. För i dialog med så väcks hela tiden nya reflektioner och dilemman. I min dialoggrupp lyfte vi bland annat hållbar framtid i ur en social aspekt, socialt ansvar och en socialt ansvarsfull framtid. Hur kan det se ut? Hur skapar vi ett globalt VI? Kan vi det? Vill vi det?

IMG_1261.JPG

En annan skrämmande ingång var – Är det så att en hållbar framtid redan är försent ? – vi har redan i september förbrukat vår framtid………vad återstår då? Är mänskligheten värd att bevara? Mänskligheten har ju försatt oss i denna situation…

svåra frågor som inte kräver svar men ett ställningstagande

I skillnader och motsättningar skapas ett motstånd och en kreativitet och skapar en rörelse framåt. Det behövs många olika delar politik, medborgare och profession i dialog gör skillnad. Det är då det kan ske något. Att landa i en gemensam idé en plan för framtiden. Det ter sig hoppfullt att vi samlats här och att hållbarhet får vara i fokus under två dagar. Att det inte handlar om att källsortera utan om att ta ett större ansvar att gå från källsortering till att föra in den sociala och rättvisans dimension, den ekologiska sociala och ekonomiska dimensionen – jämlikhet solidaritet och demokrati som viktiga hörnstenar. Att ta ansvar för vilka fotavtryck vi sätter i och på världen. Detta tänker jag är viktiga frågor att landa och utveckla tillsammans.

IMG_1260.JPG

Denna dag gav många ekon men också bärande idéer och tankar för framtiden, för förskolan och skolan. Om lyssnande och ansvar och alla aspeker som krävs för att skapa ett globalt icke värderande öga. Att minde säga med ord och mer handla och skapa en ömsesidig respekt. GÖRANDET som består i att göra MER just för att göra skillnad och inte för att bevisa sin egen förträfflighet.

Tack REI – för en fantastisk dag som satt avryck i mig…….

Tack Erika som vill att jag gästbloggar – Nu sätter vi i gång………framtiden börjar med barnen

Mia Andersson arbetar som verksamhetsutvecklare område förskola på Norra Hisingen i Göteborg. Hon undervisar bland annat på Atelieristautbildningen, Göteborgs Universitet, och arbetar nu med att bygga upp ett ReMidacenter på Norra Hisingen.

IMG_1248.JPG

(Foto: Mia Andersson)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s