Idag föreläste Martina Lundström för förskolan i Västra Göteborg om pedagogisk dokumentation. En av mina favoritföreläsningar måste jag erkänna. Tydlig, perspektivrik och barncentrerad.

”Om pedagogisk dokumentation tar tid från barnen så är det inte pedagogisk dokumentation”

Det blir så viktigt att ha en organisation som understödjer arbetet med att förstå pedagogisk dokumentation. Jag är självlärd i pedagogisk dokumentation – via kurser, litteratur och reflektion – men aldrig via handledning. Jag önskar jag mött Martina i handledning när jag började lära mig pedagogisk dokumentation. Jag tror mitt arbete med barnen hade sett annorlunda ut, jag tror att jag som pedagog hade varit perspektiv rikare.

Ibland blir enkla saker så komplexa…

Så vad väckte tankar hos mig. Vad tar jag med mig? Jag ska hålla mig kortfattad och ge er ett axplock…

Råmaterial
Martina problematiserade i sin föreläsning tiden som läggs på förflyttning och förfining av dokumentation – tid som istället kunde använts till annat. Det är råmaterialet som ska användas för dokumentation – för vem skriver vi långa anteckningar och sätter upp? För vem gör vi dokumentation?

Aktiv agent
Martina pratade också om pedagogisk dokumentation som aktiv agent men ur ett mer dynamiskt sätt. Den pedagogiska dokumentationen är en aktiv agent i barns lärande – den påverkar oss och vårt lärande. Men det Martina lyfte var att den kan ske och sker – utan att vi pedagoger finns där. Den blir då den aktiva agenten som vi kanske inte alltid hinner observera eller dokumentera.

Reflektion
Martina lyfte – när får man minnas? Är det så att vi har beslutat om att barnen har ett reflektionsmöte tillsammans innan lunch? Utifrån att vi vuxna tycker att det är en bra tidpunkt. Eller är det så att reflektion och minnen inte kan styras och i så fall hur organiserar vi oss för att fånga upp de processerna?

Som sagt – att något som borde vara så enkelt kan också vara så komplext..

IMG_0671

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s