Karriär – inte trodde jag för några år sedan att jag skulle befinna mig i en karriär – men det gör jag och jag har himlans roligt samtidigt. Visst är det stressigt och ibland befinner jag mig i sammahang där energin flödar och takten är hög – ibland är det jobbigt men oftast så är det fantastiskt och jag har fått förmånen att befinna mig i sammanhang där människor med passion och glöd gör så att det händer saker. 

Men vänta… Jag backar tillbaka till ”förmånen” för visserligen är det en förmån men att jag befinner mig i de sammahang som jag gör är inte slump – det är ett resultat av hårt arbete och passion för det jag gör – som jag tror fotbollspelaren Pele har sagt. 

Det är någonting med jantesamhället i Sverige, där man ska vänta på att någon annan säger att jag är värdefull och att jag kan saker. Om jag själv uttrycker mitt värde  – då har man hybris. 

”Du lär dig inte av att följa regler. Du lär dig av att göra och falla.”

– Richard Branson, grundare Virgin Group.

Jag trodde som sagt inte att jag skulle påbörja en karriär. Jag trodde att min högsta dröm var att bli pedagogista – sedan att bli förskolechef och många gånger fick jag höra saker som att ”du är för ung”, ”du är för oerfaren” och nu befinner jag mig på en fantastisk tjänst som kvalitetsutvecklare och föreläsare kring digitala verktyg. (Tack Ina Lindén för att du tror på mig, min kompetens och att du låter mig växa – även om jag inte alltid fyller kavajen.)

Men hur tog jag mig hit? 

Som föreläsare var det faktiskt ett fall på ett bananskal som jag sedan valde att utnyttja till min fördel. Vi fick iPads på den förskola jag arbetade på för fyra år sedan och av en slump fick jag och en kollega föreläsa på Torghandel, Center för Skolutveckling, och i Partille. I Partille satt Linda Linder och lyssnade och hon skulle vara officiell bloggare för SETT 2013 då förskolan för första gången skulle få vara med genom föreläsningar. Och hon rekommenderade mig och jag fick vara med. 

Strax innan detta blev jag inspirerad av min vän Susanna Cederqvist, som föreläser om dyslexi. Vi var på återträff på folkhögskolan i Jönköping, där vi lärde känna varandra, och hon fick nog lyssna till en ganska klagande Erika. Hon sa någonting i stil med att ”om du inte lägger din energi på någonting så kommer du att bli bitter”. Det bär jag med mig än idag – bli aldrig ett offer för att du inte tror på dig själv – gör ett val och välj det du mår bra av. Gör du det kommer positiva saker att hända!

SETT 2013 var en ingång för mig in i en föreläsningskarriär, jag började blogga, jag började twittra, jag började nätverka. Och jag fick, som ett resultat av detta, möjligheten att vara med i boken Mediepedagogik på barns villkor. Jag lade ner otroligt mycket tid utanför jobbet på att nätverka och synas på de sociala medierna. Ett tag kändes det som att jag arbetade 200 %. Idag är jag fortfarande aktiv men nu handlar det mer om att vila och dialogera i mina nätverk men också för att göra reklam för mina föreläsningar och min blogg. 

På jobbet var det svårt att sköta både yrkesrollen som förskollärare och att vara i uppstarten av en annan karriär. Det var svårt att ta ledigt och i Göteborg var ingen intresserad av att lyfta interna kompetenser – så Stockholm blev under ett tag min huvudarena. Och trots mycket jobb så var och är det otroligt roligt och givande att ha två karriärer som idag snarare går ihop under min roll som kvalitetsutvecklare. Det finns så många i mitt nätverk jag vill tacka för möjligheter och tilltro – ingen nämnd, ingen glömd!

När jag tänker tillbaka på det så har jag arbetat hårt för att vara där jag är idag, det är ingen som har gett mig min karriär – det ett intensivt arbete dit men som givetvis också placerat mig där jag är idag.

Så jag vill uppmana alla som jobbar därute, oavsett yrkesroll, våga släppa jante – se till att inte vänta på att bli lyft av någon annan utan lyft dig själv! Ta kontroll över din egen karriär! 

  • Berätta vad du gör! 
  • Var stolt över det du gör! 
  • Dela det du gör! 

Och glöm inte att vara ödmjuk – för det är dina processer du delar – du kommer att möta motstånd och människor som reagerar på att du bryter normen. Mitt råd är att möta med dem med öppet sinne och dialog eftersom de är i sin process men….

”Låt ingen annan avgöra ditt värde”

  

5 reaktioner till “Bygg din egen stege

  1. Vi som haft möjligheten och glädjen att följa dig ett tag vet att du alltid varit ambitiös och jobbat jätte mycket för att komma dit där du är i dag. Mycket bra jobbat Erika!
    Och kanske är det så att förskolechef inte bör vara ditt absoluta mål. Kanske ska du istället vara nöjd med det som du arbetar med- och gör just nu – fast bättre förstås 😉
    Och du, fortsätt vara stolt, för det är du värd!

  2. Så härligt att få ta del av dina fotavtryck Det är precis vad förskolan behöver .Pedagoger som tar för sig och vill/vågar .Utan någon som visar vägen står många saker stilla.Jag ser dig på nätet i olika sammanhang där du tillsammans med andra banar väg för den nya förskolekulturen . Äntligen börjar vi få egna profiler som vet vad vår värld handlar om .Jag hoppas innerligt att du blir det du vill ❤️ Varma tankar Mia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s