Under våren har förslaget om en nationell IT-strategi stått i fokus vilket gjort att (åtminstone jag) har missat att det även skett andra saker inom riktlinjer och styrdokumentsarenan. Visserligen ligger det i allas ansvar att hålla sig uppdaterade men ibland missar man. Det är många revideringar som är på gång men för förskolan gäller följande…

Allmänna råd för förskolan

”Kommentarerna till rådet om barngruppernas storlek och sammansättning reviderades 2016.” Här behöver i alla fall jag ta mig en liten sommarläxa och läsa igenom extra.

Reviderad läroplan – Lpfö rev 2016 (gäller från 1 juli)

”Läroplanen reviderades 2016, i och med förändringen blev övergången mellan förskola, förskoleklass och fritidshem  tydligare. Det som har förtydligats att information om innehållet i utbildningen ska föras över vid barns övergångar från förskolan till förskoleklassen. Det har även förtydligats vem som är ansvarig för att föra över information om innehållet i utbildningen vid övergångar” (Skolverket, hämtad 2016-07-01).

Förslag på ytterligare revidering i läroplanen med utgång från förslaget nationell IT-strategi

Skärmavbild 2016-06-30 kl. 23.48.41

Skärmavbild 2016-06-30 kl. 23.50.20

Här ligger förslaget och förändringar är markerade med blå text. Det som framförallt lyfts är att det inte längre handlar om att digitala verktyg och medier KAN användas utan SKA användas i förskolan. Medie- och informationskunnighet lyfts in med såväl de möjligheter som finns men också att skapa medvetenhet kring risker. Förskollärarens ansvar lyfts in under 2.2.

Förskolläraren ska ansvara för att…arbetet i barngruppen genomförs så att barnen får stöd och stimulans i att använda digitala verktyg på ett sätt som främjar deras utveckling och lärande.

Äntligen! säger många, så finns det inte längre någon möjlighet att backa från att digitala verktyg och medier har en plats i förskolan. Det kräver dock en rejäl satsning på kompetensutveckling för såväl pedagoger som för chefer för att kunna kvalitetssäkra detta arbete i organisationen och på den enskilda förskolan. Det kräver också att vi höjer upp förskolans digitala arbetsområde från appar och istället diskuterar förhållningssätt för att kunna möta upp det krav som ställs kring MIKbegreppet.

Eftersom jag alldeles nyligen skrev en fältstudie kring begreppet ”beprövad erfarenhet” i förskolan tar jag med mig mina lärdomar och glädjer mig åt att man också skärpt och stärkt kraften i nätverk och dela/lära-kultur genom att förtydliga förskolechefens ansvara att se till att: ”personalen kontinuerligt får den kompetensutveckling som krävs för att de professionellt ska kunna utföra sina uppgifter och kontinuerligt ges möjligheter att dela med sig av sin kunskap och att lära av varandra för att utveckla utbildningen”.

Det känns, för mig, som att förskolan verkligen går framåt. När revideringar kommer – förstärker dessa vikten av vårt arbete. Revideringarna synliggör brister som varje förskola behöver ta sig en funderare kring – Hur gör vi då? 

Det är med spänning jag inväntar hösten för att se hur revideringar och förslag kommer att påverka våra verksamheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s