Det är inskolningstider på förskolorna och inskolningen blir hett stoff för nyheter. TV4 har bestämt sig för att djupdyka i ämnet och kallar in en barnsjuksköterska som ska uttala sig i ämnet. Under de fyra minuterna börjar det koka litegrann i mig, av flera skäl. Kanske överreagerar jag men här kommer mina funderingar…

För det första – varför ska en barnsjuksköterska uttala sig om inskolning på förskolan. Jag menar inte att hennes tankar inte är viktiga som sjuksköterska men var finns förskolan representerad i panelen. Var är förskolläraren? Eller förskolechefen? Eller har förskolläraren inte samma status? Hur kom det sig att man valde ut en barnsjuksköterska? Jag blir lite fundersam.

Dessutom säger hon flera gånger dagis – ja, jag vet det är en tröttsam debatt som jag inte längre ids lägga för mycket energi på men jag tycker att de som ska uttala sig som professionella faktiskt ska benämna förskola som förskola. Såväl politiker som pedagoger.

Efter ett tag diskuteras sedan föräldraaktiv inskolning. Jag vet att landets förskolor är splittrade i denna fråga. Jag själv föredrar den föräldraaktiva och ser otroligt många fördelar med den MEN oavsett metod så handlar det varje enskilt barns behov. Det innebär att man inte kan låsa sig vid en metod utan såklart öppna upp för variationer även om man valt en riktning. Det finns fördelar och nackdelar med båda metoderna för inskolning därför vill jag inte ta ställning för den ena eller andra – och det finns inte heller någon forskning som utreder eller jämför dessa två metoder – vad jag vet.

HEADS UP…

…om diskussionen om metod baseras på tyckande och på erfarenhet – kan vi då säga att den ena är bättre än den andra?

Det är också viktigt att inte glömma bort föräldrarnas process i en inskolning. Processen kan vara otroligt jobbig både för barn och föräldrar och detta behöver man samtala om innan inskolningen. Pedagoger måste prata med föräldrar och pedagogerna måste vara samkittade i inskolningens faser och tanken bakom så att man har samma förhållningssätt till inskolningen.

  • Hur har ni pratat ihop er innan inskolningen?
  • Har ni dokumenterat er inskolning sedan tidigare år, utvärderat den och använt materialet för att utveckla inskolningen på er förskola?

feet-619399_960_720

2 reaktioner till “Inskolningsprovocerad

  1. Jag är förskollärare men skolar nu in mitt barn, så första gången för mig från andra sidan. Väldigt lärorikt för mitt yrke men för mig som mamma ger det otrolig ångest. Ska verkligen ta med mig ditt tips om att prata om känslorna kring inskolningen innan, det var ett bra råd som nog kan underlätta för många föräldrar som känner som jag. Tack

    1. Ja, det är viktigt att också fokusera på separationen förälder-barn. Kan vi mötas i dialog kan det skapa möjligheter, föräldrar som får stöd och därmed blir lugnare vilket i sin tur gör det lättare för barnen att skolas in/introduceras när de runtomkring de känner sig trygga. Det är en win-win.
      /Erika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s