Kudos är ett berömmande slangord, ungefär liktydigt med ’heder åt’, eller det modernare ’respekt’. (Språktidningen 2007)

Jag var idag på min gamla förskola, Hakefjordsgatan, där jag arbetade som förskollärare/tf förskolechef under åren 2011-2014. Det var dags att tacka av en kollega för trogen tjänst…tänka sig att hon varit på samma förskola i 40 år. 40 år! Hon var med när förskolan öppnade och under förskolans såväl låga som höga punkter. Tårar och skratt blandades tillsammans med en fantastisk tårtbuffé. Avtackningar och sådana här högtider drar också ihop gamla relationer och under kvällen blev det väldigt roligt att också återse kollegorna från tiden då jag arbetade på förskolan.

Jag lärde mig mycket som förskollärare under åren på denna förskola och jag var i ett sammanhang där hela förskolan tog arbetet på största allvar och med en gemensam vilja att utveckla verksamheten, i detta fall mot ett Reggio Emilia-inspirerat arbetssätt. Kontinuerligt skramlades pengar ihop till kompetensutveckling för att bidra till denna riktning.

Förskolan bestod av många drivande pedagoger vilket ledde till en praktik med hög nivå, på gott och ont. Drivande men också starka pedagoger! Pedagoger som på egen tid gick utbildningar och läste litteratur…teoretiker och praktiker, förskollärare som barnskötare. Diskussioner och reflektioner som var avancerade och många fick kämpa för att hänga med – ibland var det tufft/stressande och ibland var det alldeles underbart…oftast var det mittemellan. Tyckte vi lika mycket? Nej, många gånger tyckte vi väldigt olika men vi hade en gemensam riktning, ett utvecklat arbete med pedagogisk dokumentation och lärmiljö – det gjorde att man tog sig framåt i diskussioner trots olikheterna.

En förskola ledd av en chef som var tydlig i sitt perspektiv och progressiv under sin tid som ledare. En eloge till Marianne Asterholm för hennes insatser som förskolechef – hennes ledning och mod lyfte Hakefjordsgatans förskola till en förskola av hög kvalité. Hon stakade ut en riktning och höll sig till den ända tills sin pension.

Förskollärare sökte sig till Hakefjordsgatans förskola just på grund av den höga kvalitén och en medveten organisation med ledningsgrupp/administrativ grupp och ett tydligt ledarskap. En förskola som byggde på pedagogernas delaktighet i beslut (ibland till den grad att pedagogerna själva ifrågasatte delaktigheten när beslutsfattandet gick över till utdragna processer).

När jag möter kollegor från denna tiden slås jag av att många uttrycker att de saknar den. Det gör jag med ibland…saknar sammanhanget och funderar på om jag någon gång kommer att få äran att få arbeta i ett liknande sammanhang. Man inser att det vi hade där och då var något speciellt. Även om det ibland kunde kännas otroligt tungt och stressande, vi snittade på 20 barn/grupp och långa vistelsetider, kombinerat med en önskan om hög kvalité och starka viljor – det kunde ibland få oss att ”gå på knäna” men jag upplever (min tolkning) att barnen på denna förskola fick en verksamhet som hade deras rättigheter i fokus. Diskussioner bland pedagoger som utgick ifrån kvalité, meningsfullhet och barns rätt – i alla fall så var det den stora önskan i organisationen.

Det är inte många kollegor kvar sedan den tiden. Vi är utspridda lite här och var, några har gått vidare till andra stadsdelar i Göteborg, andra har flyttat till nya städer, någon har bytt karriär, några har gått vidare till pedagogista/utvecklingstjänster och några har gått i pension – eller ska göra det som idag.

När jag fick en rundtur av en gammal kollega, som är kvar på förskolan, så kommer minnena tillbaka när man känner att lokalerna i sig luktar ”minnen”. Man kommer ihåg glasgången och de skallrande matvagnarna, lokalernas olika fördelar och nackdelar, anslagstavlor och larm…i en salig röra.

Ibland måste man uppskatta det man har och känna tacksamhet för det man varit med om. Hade jag inte varit med om denna verksamhet, hade jag inte varit den jag är idag. De här åren ”gjorde” mig till förskollärare…jag fick vara i ett sammanhang där jag utmanades och växte, både som människa och pedagog. Ibland var rent ut sagt svinjobbigt men såhär i efterhand – helt klart värt det!

  • Värt det för min egen utveckling och förståelse av vårt uppdrag.

  • Värt det för alla dessa fantastiska och kompetenta kollegor som jag fick arbeta med.

  • Värt det för att se en organisation med hög delaktighet.

Jag kanske förskönar det en del men jag känner en sådan otrolig tacksamhet för det jag varit med om. Denna erfarenhet har gett mig en grund att stå på som kan bidra till de sammanhang och processer jag är inne i tillsammans med barn, pedagoger och ledning i Gråbo förskolor.

/Erika

#tacksamhet

#memorylane

En reaktion till “Kudos!

  1. Hej Erika!
    Jag fick ju äran att befinna mig i detta sammanhang i tre år innan du kom dit. Det var helt underbara år där vi tillsammans utvecklades mot ett Reggio Emilia förhållningssätt. Vi hade alla också förmånen att få åka till Bassa Reggiana i Italien. Jag upplevde en sådan nyfikenhet, engagemang, vilja art utvecklas och en fantastisk miljö för barnen. Marianne Asterholm är den chef jag har haft som inspirerat mig mest med sin tydlighet i vart vi var på väg. Marianne och jag arbetade tillsammans med den pedagogiska utvecklingen och hade tid till det! Det ger också resultat! Det ser jag skillnaden idag när en inte hinner med att vara pedagogisk ledare att det inte sker samma utveckling. Så egentligen håller med allt du sätter ord på. Tack till Hakefjordsgatans förskola och speciellt till Marianne Asterholm för att jag fick förmånen att vara med på er resa💕💕💕

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s