På begäran- då min mailkorg fylls av förfrågningar…

Självklart ska vi dela med oss till varandra och detta är ju läroplanen. Jag vill dock bara styrka att jag inte är helt klar med rutorna för målen, kanske kommer att ändra rubriker/flytta mål. Men allt annat är en rak kopia från läroplanen – men glöm inte att det är den som ska vara referensen. Att jag satte ihop läroplanen på detta sättet är för att kunna få överblick för att kunna synliggöra och jämföra – detta får inte bli läroplanen på förskolan.

Lotusdiagram är bra för att lyfta blicken men det behöver såklart ingå diskussioner så att läroplanen inte blir citat på ett papper…

”Förskolan ska stimulera varje barns utveckling och lärande. Utbildningen ska alltid vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet när det gäller såväl innehåll som arbetssätt. Barnen ska ges förutsättningar för bildning, tänkande och kunskapsutveckling utifrån olika aspekter såsom intellektuella, språkliga, etiska, praktiska, sinnliga och estetiska. Detta förutsätter att alla i arbetslaget deltar i en aktiv diskussion om barnens lärande och om vad som är viktig kunskap i dag och i framtiden. Olika aspekter på kunskap är naturliga utgångspunkter i en sådan diskussion.”

Läroplan för förskolan 2018

Och det är viktigt att ställa målen och riktlinjer i del 2 i relation till förskolans uppdrag och värdegrund som beskrivs i del 1. Del 1 är det som kommer att bära del 2 så det är viktigt att vi inte lämnar del 1 åt sitt öde och tror att den bara ”lever och finns i oss”. Så förleds INTE av lotusdiagrammets enkelhet och överskådlighet av målen som förskolan ska skapa förutsättningar för.

”Läroplanen för förskolan innehåller två delar och beslutas av regeringen. Den första delen är Förskolans värdegrund och uppdrag och den andra delen är Mål och riktlinjer. För att förstå utbildningens uppdrag är det angeläget att läsa läroplanens två delar som en helhet.

Läroplan för förskolan 2018

Men jag hoppas att underlaget kan hjälpa er med era processer på era förskolor, i era kontexter och framförallt – blir ett stöd i reflektioner som gör skillnad för barnen!

För att ladda ner läroplanen
som lotusdiagram

se nedan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s