Jag har tidigare i ett facebookinlägg nämnt sången som ett viktigt instrument på förskolan. Jag har erfarenheten, den behöver inte stämma men den är min baserad på mina ringa erfarenheter, att det sjungs, rytmiseras och ramsas allt mindre på svenska förskolor.

Gitarr var inget obligatoriskt på min utbildning, tack och lov för jag har ingen simultankapacitet även om jag kan flänga iväg ett D, A7 och G på träinstrumentet. Jag har pluggat musik men med sång som huvudinstrument och piano som lite taskigt andrainstrument – och det var givetvis en repertoar riktad mot äldre människor än barn.

Jag kan botanisera och lära mig barnvisor så länge det inte sker alltför rytmiska invecklingar och om jag har ett piano till hands – rent fysiskt saknas dessa på förskolor. Men jag har däremot ett helt underbart guldpiano hemma som stöttar mig.

Jag hellre inte fått någon gedigen sångsamling från min lärarutbildning utan försöker snappa upp saker med åren och faller alltför ofta i att det blir de gamla vanliga Bä bä etc.

Jag saknar musiken på förskolan, inte form av CDskivor för de finns i överflöd, men jag saknar musicerandet tillsammans. Och när vi väl gör det, sjungandes samma sånger som när jag var liten, sjungs dessa alldeles för lågt för barnröster. Kollegorna tycker jag är jobbig som lobbar för att vi måste sjunga högre upp och resonerar att det är bättre att sjunga lågt än inte alls. Inte ens jag kommer ner på tonerna när vi sjunger tillsammans.

Vilka effekter kommer detta då få i framtiden? Att vi inte musicerar på samma sätt som förr när vi vet att rim, ramsor och sång är viktiga verktyg i barnens språkutveckling? Är det ens något att oroa sig för, det kanske löser sig? Jag vet inte men jag vet, utifrån min erfarenhet, att musiken i form av musicerande minskar på förskolorna. Och jag vet jag aldrig skulle kunna leva utan musik.

Tekniken har då sträckt oss en hjälpande hand.

Det finns nu appar där vem som helst kan spela ackord på såväl gitarr och ukulele. Finns säkert någon app för piano också. Det har i alla fall underlättat för mig som är superkass på gitarr med mina korta korvfingrar – nu kan jag också spela gitarr med barnen, och de kan också spela, tack vare lärplattan! Så om du kan läsa ackord – kan du lösa kompet. Du kan till och med få hjälp med komprytmen – återigen en otrolig vinst när jag tröttnar på att spela samma komprytm på varje sång.

Futulele heter appen jag använder med barnen. Koppla in den till datahögtalarna och du får grymt ljud. Ladda ner Futulele Remote och barnen kan kompa (även om du styr ackorden).

Så låt musiken flöda på förskolorna – låt barnen språka med musik och olika instrument. Hitta på egna sånger! Låt barnen spela och jobba med att skapa musik!

Om ni känner er laddade av detta – ladda ner Garageband och gör egen musik med stråk och trummor. Koppla in datamicen och vips har du en mikrofon.

Så ta dig en stund och hänge dig åt att använda Povel Ramel och Monica Zetterlunds vackra ”Håll musiken igång” som inspiration!

Ja, så hålls musiken vid liv av skilda förmågor
Så hålls musiken vid liv av varje talang
När du i ditt badrum själv du tar ton
Så hjälper du till….
hjälper du till….
En aldrig sjungen sång är som en hjälplös fisk på land
Men den är härligt ljuvligt så länge den pågår
Så håll musiken igång så länge du kan

20131024-212009.jpg

2 reaktioner till “Håll musiken igång på våra förskolor

 1. Lägger in en kommentar till detta inlägg från en sångpedagog som också är engagerad i frågan;

  ”Vilket viktigt inlägg!

  Du har forskningen med dig. Jag har lagt upp några artiklar på Sångfokus-sidan där forskning i detta ämne visat att barn i dag har mycket svårare att sjunga unisont än på 70 -talet.

  30% av alla 7-åringar sjunger lite falskt i en normal sångutveckling men den siffran ska sjunka till ca 4% när de blir 11 år. Det är också helt normalt att små barn talsjunger i ett mörkt läge i de första sångutvecklingsfaserna. För att hjälpa dem komma vidare måste vi kvinnor sjunga i ett högre tonläge än vad många gör idag.

  Barnen har en betydligt musikfattigare vardag idag än om man jämför med hur det var inte alltför långt tillbaka i tiden. I dag är inte musik- och sångkurser obligatoriskt i lärarutbildningarna trots att forskning visat att det främjar språkutvecklingen och att många må-bra-hormoner ökar när man sjunger tillsammans. Många barns främsta sångkälla är vuxna artister på radio som både använder mikrofonteknik och sångtekniker anpassade för den vuxna rösten.

  Heshet ökar bland 10-åringar, särskilt pojkar i storstadsregioner. Detta tros vara en kombination av bl a ökande barngruppstorlekar och just att barnen får sjunga i så låga tonlägen som inte alls passar barnrösten.

  Många kvinnor sjunger i sitt ”talregister” (män ligger ofta naturligt en oktav under barnens sångläge). För att barnens sångutveckling ska fungera normalt måste det ”ljusa” registret användas.

  Fysiskt är det sällan några problem att sjunga i det ”ljusa” registret men det är ofta ovant, jobbigt och blottande. Att sjunga är väldigt privat och att göra det inför kollegor och barn kan vara jobbigt nog. Att sjunga i ett sångregister som är ovant är ju fruktansvärt (till en början).

  Alla gör så gott de kan. Som sångpedagog märker jag tyvärr att de flesta underskattar sin egen förmåga. Man kan så mycket mer än man tror och alla kan utvecklas! Varför inte göra det tillsammans med barnen på arbetstid! Barn har helt rätt inställning till musik. Inspireras av dem och skit i jantelag och egna blockeringar.

  Känner man att man verkligen inte vill, mäktar med eller”klarar” att sjunga i sitt ljusa register kan man ju lära barnen sången i talregistret men när de kan den låta dem sjunga den för dig i ett ljusare läge. Kanske kompa med futulele-appen?

  Lååång kommentar, förlåt, men ditt inlägg engagerar!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s