Är ute på twitter under kvällen, längesedan nu. Varit lite mättad efter SETT – har haft behovet av att skärma av lite. 

Imorse fann jag dock en tweet som berörde mig utifrån mitt och Linda Linders deltagande på Rebel Learners Summer Camp – 2015. Rebel Learners har varit omdebatterade i media det senaste halvåret, det har varit en hel del hårda ord på twitter och genom vårt deltagande så anas även kritiken igenom tweets. 

Jag har märkt att twitter blir allt mer trolligt, folk gömmer sig bakom nätet, man pekar, kränker och nedtalar i skydd av en dator. Diskussioner blir inte diskussioner utan fylls av kritik mot varandra – så upplevde inte jag twitter när jag gick med. När jag gick med i twitter fanns en känsla av välkomnande, dela och lära, nyfikenhet och ett utvidgat kollegie. Jag vet inte om det är twitter som fått fler troll eller om twitter-smekmånaden är över. Men jag blir oavsett illa berörd av den orespekt/hierarkier för varandra, som lärare, som finns på twitter. Vilka fördedömen…

Under SETT diskuterade också Elza Dunkel detta, hon öppnade upp sig för det näthat som uppstod efter en debatt. Det påverkade mig, jag hade aldrig riktigt förstått det drev som kunde uppbringas av ett litet gäng kritiker. 

Åter till twitter… Under kvällen får jag tips om flera tweets som har med förskolan att göra och den ton som finns i diskussionen har en unken odör av nedvärderande av förskolläraryrket. Varpå en bloggvän skickade detta inlägg: Omsorgspersonal och dagis eller lärare

Inlägget är fyra år gammalt men samma ton som används i tweetsen blogginlägget handlar om lever kvar på tex twitter hos lärare i äldre årskurser i skolan. Förskolan räknas inte in… Så när förskolan pratar om det livslånga lärandet börjar i förskolan säger skolan att det börjar i första klass… Jag generaliserar, jag vet, men det gör mig illa berörd. (Och jag vet att vi har helt fantastiska förskolor och skolor som samarbetar – det är de som ska lyftas! De som i sin tur lyfter verksamheter, inte sänker.)

Men tonen – som även märks på facebook i innbördes grupper för förskollärare – den behöver förändras annars blir vi en del av det ”näthat” vi vill få bort. 

Så låt oss göda varandras tankar, vara nyfikna, gå i klinch men låt oss söka efter förståelse av den andre! 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s