Jag har fått lite förfrågningar om mallar för systematiskt kvalitetsarbete. Det är svårt att presentera en speciell mall som ska lösa det systematiska kvalitetsarbetet och i mitt arbete som kvalitetsutvecklare håller jag just nu på att stötta arbetet med att skapa kvalitet i det systematiska uppföljningsarbete som görs av våra förskolechefer i stadsdelen.

Men det finns ett stort ”sökande” efter det optimala SKAet i vårt land och det är ämnet som ofta lyfts.

Det inre systematiska kvalitetsarbetet på förskolan är för mig pedagogisk dokumentation och här finns det en uppsjö av mallar från olika håll om man söker. Den pedagogiska dokumentationen utförs kontinuerligt (systematik) och bygger på att utveckla förskolans arbete (kvalité) – förenklat skrivet. Kopplas den pedagogiska dokumentation sedan mot ett tema/projekt och ett processinriktat förhållningssätt (projekterande) så tycker jag att man kommit en bra bit på väg. 

Jag är själv lite skeptisk mot ta över mallar utan att ha en dialog kring mall och innehåll med dem som ska arbeta med den – alla behöver tänka och reflektera innan man tar över material efter någon annan. Däremot kan man inspireras av andras mallar för att sedan skapa en egen eller ta över någon annans (efter reflektion). 

Använd mallar som finns för att skapa en egen version. Det är viktigt att man känner till den mall man använder, att man känner att den stöttar vårt arbete och att man känner sig trygg i syftet med den. 

Jag återkommer till begreppandet – begreppa ner den mall ni använder. 

Vad menar ni med de frågor som finns? Hur tänker ni att man kan arbeta med den? Är de dessa frågor som ger svar men som också stöttar utforskande och det oförväntade? Styr mallen våra ögon och stänger dörrar? Skapar den ett för brett spektra utan fokus? Hur kan mallens utformning skärpa såväl vår och barnens blick på lärande och utveckling? Hur får den barnen att växa?

Ifrågasätt och vrid på mallen för att skapa en gemensam syn på förskolan. Jag tror att det är en nyckellaktor i kvalitetsarbetet att en förskola använder samma mall. Används sex olika mallar på en förskola kommer dialogen inte att kunna fördjupas eftersom man behöver lägga tid på att förklara mallarna. Utgår man från samma mall har man redan gjort det arbetet och man kan istället fokusera på innehållet när man möts i tvärgrupper över avdelningar för att diskutera verksamheten. 

Mallarna får inte komma i vägen för innehållet.

foto Erika Kyrk Seger

2 reaktioner till “SKAs mallande

  1. Tack Erika. Håller med dig till fullo! Att ta över en mall som ej har diskuterats och ifrågasatts är jag allergisk emot, men att däremot inspireras och få idéer av andra det älskar jag. Tack! Klockrent! Du är så klok 💡

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s