Systematiskt kvalitetsarbete är inte pedagogisk dokumentation – enbart!

Pedagogisk dokumentation är en del av det systematiska kvalitetsarbetet men det är inte tillräckligt för att säkra ett systematiskt kvalitetsarbete. 

Den pedagogiska dokumentationen är ett kvalitetsarbete tillsammans med barnen och det är systematiskt! Dock måste en viss riktning finnas – utan att för det bestämma vilket resultat som ska uppnås (då vi inte har uppnåendemål i förskolan). Den pedagogiska dokumentation följer upp barnens processer, tankar och utforskande. Den pedagogiska dokumentationen ser till att verksamheten tar barnens perspektiv och stödjer deras lärande. Den utgör grunden och är det absolut viktigaste, känsligaste och mest dynamiska verktyg vi har för att kvalitetssäkra förskolan och barnens lärande.
Men det räcker inte för att arbeta med systematiskt kvalitetsarbete…
Det utvecklingsområden som förskolan/avdelningen identifierar måste också följas upp, gentemot barnens utforskande som synliggörs i den pedagogiska dokumentation. Det som synliggörs genom den pedagogiska dokumentation behöver sedan säkerställas mot vetenskaplig grund, beprövad erfarenhet och styrdokument – och detta ligger som ett steg längre bort från barnen men står i relation till den verksamhet som vi utformar för barnen.
Om vår förskola valt att utveckla arbetet med barns delaktighet och inflytande så är det som sedan ska följas upp – har vi utvecklat det arbetet eller inte?
Utvecklingsområdet ligger och bubblar under arbetet med den pedagogisk dokumentationen, det ligger levande i det vi gör tillsammans med barnen, i våra reflektioner, men – det som synliggörs, i den pedagogiska dokumentationen, behöver också ställas mot de utvecklingsområden vi tagit fram på förskolan. När vi lyckas förankra vår pedagogiska dokumentation mot vårt utvecklingsområde, när vi gör en analys av hur våra pedagogiska dokumentationer visar att barns delaktighet och inflytande utvecklas – det är då vi arbetar med systematiskt kvalitetsarbete!
Skärmavbild 2015-12-09 kl. 22.04.48.png

Fast…givetvis är det systematiska kvalitetsarbetet lite mer komplext än så…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s