Bloggtorka – nej! Saknat bloggandet men såväl hjärna som händer har varit upptagna med sluttampen av studier. Under hösten 2015-2016 har jag läst 15p pedagogistafördjupning för skola och förskola på Göteborgs Universitet. Imorgon ska den obligatoriska fältstudien in och ikväll dras de sista krafterna ur skrivångesten för att få in den. 


Jag har valt att skriva om beprövad erfarenhet – vad innebär begreppet för förskolan? Begreppet kom i samband med skollagen 2010, i kapitel 1 paragraf 5 står att utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Paragrafen är en, av flera aktioner, för att stärka forskningen inom utbildning efter att man sett att området har en bristfällig forskartradition. Mer än så förtydligas inte begreppet och tolkningarna är många och när Skolverket och forskare är oense kan man undra hur varje verksamhet ska tolka begreppet. 
I detta står också förskolechefen med det komplexa uppdraget att säkerställa att pedagogerna får den kompetensutveckling de behöver för att kunna utföra sitt arbete professionellt. Förskolechefen måste därför skapa förutsättningar för pedagoger, framförallt för förskollärarna, att kunna arbeta med vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet på förskolan, det går inte att luta sig enbart mot tiden på universitet. Om man dessutom ska basera beprövad erfarenhet på Skolverkets tolkning behöver frågor inom verksamheten göras aktuella – inte bara på den egna förskolan utan även i andra stadsdelar, i andra kommuner – en spridningsorganisation behöver organiseras och vem ska göra det? 
När begreppet tolkas handlar det ofta om målstyrda processer och med mått och mätning tätt inpå knuteneftersom vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet framförallt är förankrat i en naturvetenskapligt perspektiv där rationellt och logiskt tänkade utgör grunden. Applicerat på en samhällsvetenskaplig grund blir det mer komplext. Att det sedan i förskolan finns flera olika perspektiv påverkar givetvis också vad som framkommer att vara beprövad erfarenhet…

I studien samtalar förskolechefer, utifrån ett socialkonstruktionistiskt perspektiv, kring begreppet beprövad erfarenhet. Det hänvisas självklart till olika perspektiv och i samtalet används dessa perspektiv för att bekräfta och särskilja. En av mina slutsatser är vikten av att förälska sig, inte bara i ett, utan flera teoretiska perspektiv för att kunna möta den komplexitet som barns lärande utgör. 

Häri ligger min fältstudie… Som jag nu ska ta tag i…Så se detta som en teaser! När studien är klar och opponerad på – typ i slutet juni – lägger jag ut den här på bloggen. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s