Bläddrade igenom Lärarnas tidning nr15 med temat digitalisering. Jag förstår att ämnet har blivit alltmer högaktuellt med tanke på de nya riktlinjerna som ska in i skolans läroplan. Men till förslaget kom även ett till förskolan, som för övrigt även du kan tycka till. HÄR är remissen och HÄR är ett inlägg från Horisonten om hur du gör. Inom kort kommer detta säkerligen även att vara inskrivet i förskolans läroplan. 

För mig som föreläser om digitala verktyg i förskolan så vet jag att det pågår fantastiska saker runt om i landet på förskolorna. Jag känner en hel del IKTutvecklare och pedagoger som gör arbetet med verktygen pedagogiskt och meningsfullt. Men det vi inte kan komma ifrån är att förskolan och skolan förhåller sig olika trots att båda är skolformer. Det finns en skillnad i hur vi förhåller oss till styrdokument men också digitala verktyg. Vi tar utgångspunkt i ett kollektiv kring de digitala verktygen medan skolan kör på sin one-to-one satsningen. Men i det senaste numret nämns inget om detta och inte heller räknas förskollans pedagoger in i den fakta som presenteras. Skolan står i fokus. 


Kanske kunde Lärarnas tidning varit en länk i att synliggöra att förskolan, liksom skolan, har mycket att berätta om sitt arbete och tankar inför de nationella riktlinjerna. Kanske hade detta numret haft möjlighet att skapa förståelse eller en bro för hur vi förhåller oss till verkygen i de olika skolformerna.

/Erika

En reaktion till “Var finns förskolan? #digIT

  1. Jag själv ifrågasätter mig hur kan vi använda IKT i förskolan på ett vis som barnen inte de digitala verktygen hemma. Jag själv har upplevt att många sk spelappar inte håller måttet. Visst jag kan sitta med ställa frågor och styra in men jag vill ha appar där det bildas dialog tillsammans och lärande tillsammans. Dessa appar finns och vi använder några av och då känns det bra. Jag älskar verkligen IKT, men vi måste våga ifrågasätta och inte köpa ”allting”. Det är min åsikt man får tycka olika och man får tycka jag har fel 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s