Just hemkommen från en AW med andra intresserade av att diskutera förskolefrågor. Det är Anna Stigsdotter och Tim Mighall som initierat träffarna som nu varit flera gånger. Man möts helt förutsättningslöst och lyfter frågor som är aktuella eller helt enkelt bara nätverkar med andra. Idag har till exempel lärarlönelyftet, karriärstjänster och pedagogista/artelierista-rollens ursprung diskuterats. Det är lika kul varje gång att mötas, dels för att jag har flera vänner som kommer men också för att det är eldsjälar som kommer. Pedagoger som är intresserade av att få kontakt och diskutera förskolefrågor utanför sitt eget sammanhang. Otroligt roligt! 

Foto från kvällens träff / Tim Mighall

Det här med eldsjälar går jag igång på. För en av de positiva delarna med att det finns nya karriärstjänster i våra verksamheter är att de är ett sätt att fånga upp eldsjälar som vill testa på något nytt men ändå inte vill gå vidare till att bli förskolechef. Eldsjälar som kanske riskerar att lämna verksamheten eller kontinuerligt byta tjänst för att finna en utmaning i arbetet. 

Säkerligen tänker nu någon att man kanske inte kan ha det roligt och utmanade på jobbet hela tiden eller att det är upp till varje pedagog att finna sin motivation i arbetet, härda ut litegrann. Det kanske stämmer i vissa fall men jag tror att det finns en drivkraft att vilja göra mer för barnen och att den också måste få utlopp någonstans och där är karriärstjänster ett sätt. 

Men tillbaka till eldsjälar…

Eldsjälar kan också vara en fara för verksamheten. De kommer in med idéer och en stark passion. En kraft som kan vara oemotståndlig men som också måste vårdas ömt. Och kanske någonstans behöver man vara medveten om att eldsjälar snarare kan vara som tornados. Många gånger är de här ett kort tag sedan går de vidare eller så går de in i väggen. Tornados skakar om, utmanar men kanske också ger en kick energi in i verksamheten. 

För att tornadon ska bli en bris i verksamheten, eller en luftpuff som driver verksamheten framåt och inte en tsunami krävs att verksamheten fångar upp den energi som eldsjälen/tornadon kommer in med och gör den elden/vinden till något kollektivt. 

Vi ska lyfta våra eldsjälar och låta dem ta plats men vi måste också se till att våra verksamheter inte står och faller med de eldsjälarna. Att det blir en kollektiv tornado, eller en kollektiv eldsjäl som skapar en förändring i verksamheten. Att förändringen i verksamheten bärs tillsammans och inte av en eller två individer för då kan tornados bli förödande när de passerat förbi. 

Bild tagen från Pixabay

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s