Idag har alla arbetslagsledare i Gråbo förskolor påbörjat en utbildningsinsats kring att leda samtal. Kursen arrangeras av EEU (Enhet för elevhälsa och utveckling) i Lerum och kursen kommer att pågå under hösten. Jag har fått förmånen att vara med då jag kommer att möta arbetslagsledarna i flera olika sammanhang men förutom att få en förståelse för den utbildning de går kommer även jag att få redskap för möten med pedagogerna. 

Att vara arbetslagsledare innefattar en komplexitet som vi kan finna i fler andra roller med ledningsansvar. Den stora skillnaden är kanske att arbetslagsledaren också är den nära kollegan vilket ibland kan påverka samtal men med fokus och viljan om att utvecklas kan det bli riktigt bra – men det är en svår uppgift.

Det handlar om en gemensam förståelse i arbetslaget om att arbetslagsledaren har fått ett extra ansvar för att leda samtal och att jag som kollega också låter mig ledas av denna person.

En arbetslagsledare kan inte delta på samma villkor i samtalet som sina kollegor och behöver dessutom ha ett lite mer skärpt öra och öga för att se till att alla får bidra och vara med i samtalen. Det här är en utmaning ibland när man leder samtal och blir engagerad för det finns en risk med att man snarare följer sin egen tankegång i det läget än att öppna upp för andra. Det gör det svårare att ställa öppna frågor. Men även det här går att träna på.

Vi fick i uppgift i slutet av dagen att skriva ner våra tankar kring frågan: Hur ser du på ditt pedagogiska ledarskap som arbetslagsledare? Mina tankar, även om jag inte är arbetslagsledare, kommer nedan. En bra uppgift att tänka kring.

”En roll som både betyder att vara en del av något men också att ställa sig utanför sammanhanget, att ha överblick men ändå en inblick. Viktigt att ha en gemensam förståelse i arbetslaget kring rollen som arbetslagsledare – att leda och att ledas. Arbetslagsledaren har ett extra ansvar i att se till att det är barnen och uppdraget som är i fokus.” Erika

Det är en svår roll MEN den har en viktig funktion för att kunna fördjupa det kollegiala lärandet och pedagogernas förståelse av sin praktik och därmed skapa förutsättningar och bättre möjligheter för barnen. Med tillägget att man också behöver stöd i verktyg för att kunna fördjupa, för att kunna leda och för att kunna förändra sin verksamhet (därav denna kurs). Därför tycker jag att kursen kommer att bli en intressant tillsats i höstens arbete på förskolorna, för arbetslagsledarna och för mig.

Trevlig helg!

Erika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s