Just nu preppar jag för fullt inför kommande föreläsningar under hösten. Jag håller på också på att färdigställa min nya föreläsning ”Digitala vär(l)den – med barnen i fokus” som jag kommer att förlansera på en föreläsning för förskolorna i Eslövs kommun och senare köra på SETTsyd i slutet av oktober. För att hitta ingångar, tillägg och material så använder jag flera olika inspirationskällor bland annat att gå igenom tidningar. Det gör att 50 000 andra tankar också ploppar upp i samband med det jag läser men det värsta (läses med positiv ton) är nog att jag får en sådan himlans lust att läsa ikapp mig, äldre böcker som jag vill läsa om och böcker jag redan införskaffat som länge väntat på mig – plus de böcker som jag vill beställa för framtida bruk.

En av dessa böcker som står och väntar i bokhyllan är Klara Dolks bok ”Bångstyriga barn – Makt, normer, delaktighet i förskolan” (2013). I Modern Barndom hittar jag en teaser för denna (som jag utgått i från i nedanstående text) och det börjar klia i fingrarna av förväntan på att kunna ta mig an den.

Klara Dolk uppmärksammar i boken hur delaktighet bland barnen verkar vara framförallt under styrda funktioner, så kallad villkorad demokrati, där delaktighet styrs av den vuxnes makt och inte egentligen bidrar till delaktighet. Dolk har tittat på ”valstunden”, ”husmodellen” och ”barnrådet” i sin avhandling. Det framkommer att till stor del handlar det om skendemokrati och att dessa olika former för delaktighet snarare synliggör maktskillnaden mellan barn och vuxna.

Detta får mig att tänka på Martina Lundströms föreläsning ”Barns inflytande i förskolan – så mycket mer än att välja frukt” samt Anna Rantalas avhandling ”Snälla du! Kan du sätta dig? – om vägledning i förskolan” som jag tänker går in och rör sig kring samma område och som skulle kunna komplettera Dolks bok.

Dolk menar istället att de bångstyriga barnens ”motståndshandlingar – deras protester, tystnader, avståndstaganden och skämt – kan förstås som pågående inlägg i en demokratisk ’diskussion’ eller ’förhandling’”.

Jag tänker att denna avhandling också fyller en viktig funktion nu i början av terminen när vi möts igen tillsammans med barnen. Det är ett guldläge då att nu i augusti/september faktiskt se över vilka sammanhang vi vill att barnen ska få vara i – nu när vi sätter rutiner och organisation runt barngruppen. Organisationen behöver få fokus i våra reflektioner eftersom det blir en slags ram runt oss och barngruppen och i den ramen kan vi sedan verka och fylla med en verksamhet som bidrar till delaktighet för alla, barn och vuxna. Att fundera över:

  • Vad är skillnaden mellan delaktighet och inflytande?

  • Vilken delaktighet vill vi att barnen ska ha i vår verksamhet? Vilket inflytande ska de ha?

  • Är det skendemokrati vi egentligen praktiserat och hur kan vi i så fall börja göra förändringar för att komma bort från det?

  • Om vi frågar barnen – vad är deras tankar? Vad vill de bidra med och vad vill de utforma?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s