Min hjärna gå för närvarande på högvarv med många nya intryck och sållande i mina egna tankar och didaktik. Fann ett inlägg på Pinterest om tema kontra projekterande arbetssätt och översatte denna till svenska i en liten pdf. Kan vara en hjälp i tanken men jag inser också att den dels faktiskt inte säger allt och dels att den är präglad av en reggio-inspirerad författare och därför kan tema-delen upplevas väldigt fantasilös och okreativ. Jag vill inte tro på att den är så svart-vit.

Jag vill tro på att det finns många sätt att lära och att se på kunskap, på flerstämmighet – vilket är lättare att säga än att göra. Tar jag det perspektivet så måste jag också ge alla i dialogen samma rättighet att höras. Jag tycker egentligen att denna pdf kanske kan vara på snudden till orättvis. Det finns en annan sanning också såklart! Och någonstans i mitten kanske vi kan mötas…

Feedbacka gärna vad DU tänker när du läser den här.

Tema kontra projekterande – pdf:n

head-663997_960_720

En reaktion till “Tema, projekterande och vem styr egentligen?

  1. På min enhet säger vi att vi arbetar tematiskt. Om det stämmer utifrån den exakta beskrivningen av vad ett tematiskt arbetssätt är, vet jag inte. Vi har inte kallat det projekterande.
    Jag känner mer igen våra tankar i högerspalten. Temat ska arbeta för att skapa processer som omfamnar flera delar av barnens utveckling och lärande.

    Handlar det bara om att vi på vår enhet kallar arbetssättet för ”tema” när vi egentligen arbetar projekterande?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s