Leker lite mer inför nästa termins digitala utveckling i Gråbo förskolor och ett kommande mediotek där pedagogerna kan låna olika digitala verktyg.

Ett av dessa är Osmos. Jag skulle ljuga om jag inte erkänner att detta var roligt, att tänka och klura…och tävla om att bokstavera ordet först.

Det är lekfullt lärande men jag tror man måste vara medveten om att det lätt kan bli ”en till en” princip när man arbetar med Osmos.

Nackdelen är att stora delar är på engelska, har inte kollat än om detta går att ställa in.

Det är ett roligt sätt att leka med matte och ord. Gillade tangram bäst eftersom det kräver mer tanke men det är väldigt tydligt VAD man föväntas göra vilket gör att det är svårt att öppna upp för att kombinera Osmos med andra verktyg. Tror inte heller att man kan lägga in egna ord till exempel. Jag gillade Osmos men det är viktigt att detta inte blir en happening som plockas fram och eftersom det är ”stängda” appar tror jag att det blir svårt att sätta in Osmos i ett större sammahang än att leka med tex matte.

Osmos är från ålder 5-> men jag tycker det går att börja tidigare men det är för de äldre barnen i förskolan, allt beror ju på vilka barn man har.

Så vad är skillnaden mellan Osmos och en matteapp…nja inte så stor egentligen.

Enda skillnaden är att man gör arbetet framför istället för i appen. Jag tror att inte att Osmos kommer att leva länge om man inte utvecklar programmen.

Kanske har du andra erfarenheter? Kommentera gärna!

En reaktion till “Testing Osmos

  1. Hej!
    Bra reflektioner kring Osmo. Jag har två avdelningar som jobbar en del med Osmo, mest matte, Tangram och Masterpice (den delen där man ritar) Jag gillar det där att kombinera det analoga med det digitala sen håller jag med dig, svårt att vara mer än en åt gången. Kanske man kan vara två som hjälps åt men överlag tycker jag det är svårt att få in i barngrupperna. Då är de bättre på att vara många och då ta hjälp av projektorn.
    Tangram och Masterpice är fantastiska koncentrationsövningar tycker vi. Häftigt att se hur barnen fixar det där att rita av betydligt enklare och snabbare än många av oss vuxna.

    Ha det gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s