Mycket fokus på utvecklingsarbete just nu i mitt huvud, inte bara utifrån min roll som pedagogisk samordnare utan även rent generellt sett  – utvecklingsarbete. Har många frågor både från när jag läst utbildningsledarskap och som verksamhetsutvecklare. Idag blev de som tydligast i min tanke när jag hängde tvätt och nu rullar de runt i huvudet….Hur får man till förändring och utveckling? Vad är det lyckade konceptet?

Hur bakar vi kakan fluffig, god och inbjudande? Och hur ser vi till alla får möjlighet att hjälpas åt att baka men också att äta? 

Hahaha, kanske inte världens bästa metafor – but you know what I mean!

Att låta utveckling komma och ske underifrån är ett arbete av tålamod och långsiktighet, I get it. Tålamod – såååååå tråkigt men såååååå nödvändigt. Jag har en ring där det står ”ödmjukhet” på, kanske behöver skaffa en som det står ”tålamod” på också.

Jag funderar mycket på hur vi får saker att hända, när till exempel behöver vi gå in och styra för att stödja verksamheten till att nå nya perspektiv och när behöver vi ha tillit till organisation och de människor i den. Och hur lång tid får utveckling ta? Är det skillnad i olika frågor? Och hur skapar vi en utveckling och ett förändringsarbete som berör och inkluderar så många som möjligt?

Om vi bygger en organisation på värden och tanken om kompetenta människor, oavsett om vi benämner det som barn eller vuxna, så måste man till viss del överge styrningen (eller inte överge men omdirigera/delgera den) och istället hänge sig åt värden. Men frambyggande av värden tar tid och kräver många diskussioner och möten mellan människor i organisationen – och när finns den tiden? Eller behöver vi tänka att värden växer fram och att det inte måste vara perfekt från början? Att man måste ge avkall på vissa saker till hänsyn för att andra få växa? Men om de hänger ihop? Behöver vi då se kopplingar och sammanvävningar och synliggöra dessa – för att egentligen arbeta med allt samtidigt?

Du som på olika sätt arbetar med organisationsutveckling, kanske som förskolechef? Pedagogista? Utvecklingsledare? Verksamhetsutvecklare? Arbetslagsledare?

Har du några tips på litteratur kopplat till det jag skriver om? Tipsa mig!

2 reaktioner till “Vid tvätten vaknar tankar om utveckling

  1. Tack för dina tankar Erika. Jag går också i de här tankarna; hur får man till förändring och får med sig alla i arbetet med att utveckla verksamheten? Hur får man alla till att vilja utveckla och förändra verksamheten? Går just nu runt och ser positiva bubblor över allt, du vet de där små förändringarna i lärmiljöer, i projektarbetet, i dokumentationen m.m. Så precis som du skriver har jag kommit framtill att det krävs massor av tålamod och tid. Rom byggdes inte på en dag. 😋

  2. Tack för dina tankar, det är alltid inspirerande att läsa och fundera kring. Man kan ju förändra på olika sätt men ett förändringsarbete måste pågå ständigt i små steg. Jag upplever att personal slår bakut om det ska ske i stora steg. Det bästa är väl egentligen att försöka implementera tankarna och sedan få personalen att hitta vägarna gemensamt. Men det kräver som du skriver enormt tålamod….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s