Första rektorsinternatet avklarat och många tankar i huvudet. Jag har fått frågan från flera ”icke-rektorer” vad man gör på de där internaten egentligen. Man är ju borta tre dagar från verksamheten och är i största möjliga mån också bortkopplad från den via mail och telefon.

Nu har jag ju bara varit på ett internat så min erfarenhet är något…begränsad. Men sammantaget handlar det om att skapa förståelse för rektorsrollen på olika sätt och under rektorsutbildningens tre år berörs uppdragets bredd från den juridiska personen till skol- och personalutveckling. Det var också väldigt upplyftande att universitetet under den digitala introduktionen informerade om att de kommer att lägga mer tid på det pedagogiska ledarskapet och etiska perspektiv än vid tidigare utbildningar.

Rektorsprogrammet är obligatoriskt för de rektorer för förskolan som är anställda efter 1 juli 2019. De ska påbörja sin utbildning inom två år efter tillträde. De som var verksamma som förskolechef den 1 juli 2019 omfattas inte av obligatoriet. Det gäller även vid byte av arbetsgivare.

Skolverket

Första året…

…handlar om det juridiska uppdraget och denna gång var fokus på att förstå det svenska rättsväsendet och lagars varande och framkomst. Vi har läst om lagar och fått föreläsningar om lagar, vi har lärt oss förstå att lagar är mer komplexa än vad vi tror. Väldigt intressant och en ”lag” har helt plötsligt fått ett helt annat djup och en ny komplexitet för mig. Tidigare har jag ofta relaterat till tex skollag, barnkonventionen och läroplan mest och kanske inte lika ofta till grundlag, diskrimineringslagen etc (det finns måååånga). Att bara hänvisa till lagen är en falsk förespegling om att det som verkar vara så enkelt och tydligt egentligen är bilden av komplexitet då en ”lag” består av tidigare versioner av samma lag, förarbeten och propositioner och relationer till andra lagar – samt lagstiftarens intention. Tyckande har ingen plats här utan det handlar om att försöka tolka, förstå lagens syfte utifrån dess skapare. Mitt nya svar på frågor gällande lagen är nu mer osäkra och med ett beror-påande men ändå samtidigt med en nyfunnen säkerhet i det osäkra. Men det snurrar i huvudet för vi har ett väldigt intressant lagsystem i Sverige som gör det svårt för gemene man att få överblick så efter föreläsningarna var det ibland väldigt tjockt i huvudet med att bena i det vi fått till oss och för att själv förstå.

Nätverk i ett komplext yrke

En annan väldigt viktig del av rektorsutbildningen är att bygga nätverk för många av oss som går den må ha verkat inom utbildning i många år men inte i denna rollen – och rollen är komplex. Enligt lagen måste man ha genomgått rektorsutbildningen inom fyra år efter man fått tjänsten så om du är snabbtänkt kommer du förstå att de flesta deltagarna precis fått en rektor/biträdande rektorstjänst alt arbetat ca ett år som det innan utbildningen

Redan från start delades vi in i dialoggrupper som i detta fallet följer med oss hela första året. Vi sitter åldersblandat från förskola upp till vuxenutbildning och vid nästa kurs om ett år, då vi arbetar med skolutveckling, kommer vi att delas upp i utbildningsform. Med min dialoggrupp fick jag göra det mesta tillsammans med dem, från föreläsningar till måltider. I början var det lite spänt och nervöst men med tiden slappnar man av allt mer med varandra. Man inser också att oavsett utbildningsform – brottas man med liknande dilemman dvs att förstå rektorsrollen.

På internatets sista dag hade vi professionshandledning med samtalsledare i våra dialoggrupper. I professionshandledningen arbetar vi med dilemman och med kollegial handledning utifrån en av Handal och Lauvås metoder. Mycket viktig del av internatet och jag slogs av hur tacksam jag är för ”min” grupp och hur öppet vi kunde reflektera tillsammans. Jag tror också att det var bra att vänta till dag tre med professionshandledningen för vi hade gått igenom det där ”lära-kännandet” innan vi möttes i det svåra. Vid tidigare utbildningar har man tydligen haft detta redan dag 1.

Jag vill också rikta ett särskilt tack till de lärare och ansvariga som var med oss under dessa tre dagar. De bjöd på sig själva, deras engagemang, kompetens och glöd var svår att inte bli inspirerad av. Deras nyfikenhet på oss som grupp och individer. Vilka stjärnor! Ett extra tack till Marika Andersson, rektor på Lövgärdesskolan i Angered, som med hela sin person och profession är ett föredöme för rektorskapet.

Fina dagar som var väldigt intensiva men också otroligt lärorika både ur profession- och individutveckling.

Allt gott
Erika

Är du nyfiken på mer information om rektorsprogrammet – tryck här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s