symbios

symbios [-o:´s] (grekiska symbi´ōsis ‘samlevnad’, av symbio´ō ‘leva tillsammans’, se vidare symbiont), varaktig samlevnad mellan olika typer av organismer. Vanligen avses bara sådan samlevnad som är väsentlig för båda parter. Mer vittomfattande är mutualism, som utöver verklig symbios kan innefatta också mer tillfälliga eller för endera parten oväsentliga men dock positiva relationer.
(ur nationalencyklopedin)

20130523-062727.jpg
Bild: Anna Andersson

Våra barn har utvalda appar att arbeta i på lärplattan. Dessa appar är noga utvalda och reflekterade kring, det är alltså inga ”spel” utan appar där vi anser att barnen får arbeta och vara aktiva kontra appar som är mer spel. Vi vill vara ett komplement till hemmet och erbjuda barnen appar de kanske inte arbetar med när de sitter vid surfplattor och smartphones hemma.

Det är dock väldigt vanligt som barnen går in där vi sparat appar som vi kan vilja använda i framtiden, en sida där mappar ligger med appar som barnen inte ska arbeta med just nu. Och där ligger också appar som TocaBoca. TocaBoca hade vi i början när vi fick lärplattan och det skedde mycket diskussion/reflektion mellan barnen kring det som hände i appen, sociala relationer, rollek. Vi kände dock att det var dags för barnen att bli mer utmanade kring lärplattan varpå vi plockade bort dessa och istället gav dem andra appar.

Igår var ett av barnen inne återigen på den sida som är till för de vuxna, vilket detta barnet är medvetet om. Ibland är man för snabb – vi hade en diskussion och hon återgick till de appar som vi vuxna bestämt att barnen får arbeta i. När jag sedan går iväg på min rast hamnar jag återigen i reflektionskris.

Ska vi ta bort de appar barnen vill arbeta i?
Har vi inte då frångått barnens tidigare erfarenheter?

Jag tänker att jag borde stannat upp, frågat vad det är med appen som hon gillade, varför ville hon arbeta i den appen? Hur har hon jobbat innan med den? Har hon den hemma? – med andra borde jag gjort en undersökning… för jag funderar på om vi gör fel som tänker bort barnens erfarenheter kring lärplattan…

symbios

Jag har lärarkollegor som har vitt skilda åsikter kring IKT och lärplatta. De som säger att vi ska ge all teknik till barnen och låta dem utforska den själva och de som säger nej till tekniken överhuvudtaget. Och jag tror att vi har mycket att lära av varandra, jag kopplar till mitt inlägg ”Demokrati eller anarki” – återigen handlar det om fostran, vi kan inte lämna barnen ute i ”nätet” men vi kan inte heller säga nej och inte låta dem simma – men vi måste vara en resurs i deras simmande – och jag tror att vi behöver leva i symbios kring detta, i reflektion med varandra.

öppenhet

Lyssnade på radion igår i bilen på ett möte kring tolerans och religion. Och en professor hänvisade till tre begrepp eller tre steg för att nå ett inkluderat samhälle (om jag förstod saken rätt):

1. Tolerans – jag vet hur jag tänker och hur du tänker och det är okej men du har fel

2. Pluralism – jag vet hur jag tänker och hur du tänker och det är okej

3. Öppenhet – jag vet hur jag tänker och jag vet hur du tänker och vi kan lära av varandra

Så hur ska jag knyta ihop detta?

I våra reflektioner kring IKT behöver vi öppenhet för vi har mycket att lära av varandra – och vi behöver både ja och nej i våra reflektioner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s