Synvändor och pedagogiska kullerbyttor – konflikt med mitt inre

Published by

on

Hade en fullspäckad dag igår, så späckad så att till och med mat fick utebli – vilket dock åtgärdades dubbelt med trevlig middag på kvällen. Däremot fick jag en otrolig portion matnyttigt kring IKT i förskolan under SETT dag 1. Det har varit ett otroligt tryck på föreläsningarna till förskolan, sådant tryck att man hade behövt dubbelt så stora lokaler. Jag hade dock förmånen att få vara med på två föreläsningar om IKT i förskola;

”Didaktiska ingångar och experimentella äventyr i barnens värld” med förskolechef Sölve Lagercrantz och digitalista Markus Bergenord från Katarina västra förskola.

Att få höra Sölve och Markus berätta om sitt arbete och hur de gjort de digitala lika tillgängligt som allt annat material för barnen skapar en förväntan i mig – en längtan efter att få komma dit någon gång, vi är i startgroparna vad gäller IKT på vår förskola så det sprider en förväntan och en energi mot vad som komma skall.

Tankar jag tar med mig:

Progression i teknik – alltså vi ska veta vad barnen varit med för att kunna utmana dem vidare, börja tidigt

Peerlearning vid lärplattan, minst två ska jobba tillsammans och sedan sprids lärandet som ringar på vattnet

Tillgänglighet! Inga sladdar och allt ska alltid vara framme, appel-tv (ekonomiskt bidrag sökes)

Deras tankar ställer sig också i konflikt med mina egna – så nu håller jag på att bearbeta – vad tycker jag egentligen? Markus menar att allt spelande vid datorn och lärplatta går bort, de använder bara program som word, power point, gimp, musicmaker etc. Det gäller också appar som ex toca boca – för att komplettera hemmets användande av dessa verktyg. Som sagt inte vad jag tänker än, det finns en del av mig som håller med dem men också en del av mig som ser lärande runt lärplattan och datorn även när de arbetar i mer spelliknande appar – kanske inte tekniskt lärande men socialt, samspel och kommunikation – som man iofs får runt word, power point etc också. Hmmm… behöver reflektera mer! Skulle dock gärna komma på studiebesök, mycket inspirerande föreläsning och jag satt med ett leende hela tiden. Läs även Linda Linders blogg för mer tankar.

20130418-082209.jpg internet

”En kreativ och lustfylld skola” med förskollärare och IT/mediepedagog Ulla-Karin Lundgren Öhman som via CMit driver projektetLekMit.

Ulla-Karin pratade om IKT som ett verktyg för barnen att göra sin röst hörd. Det bubblar i förskolan. Hon tog även upp rädsla för IKT, det finns de som menar att IKT inte är beforskat – vi vet inte om det är bra för barnen – och hennes svar blev; men IKT är bara verktyg för lärande, det pedagogiska (Vygotskij) är ju beforskat och det är ingenting vi tvivlar på.

Tankar jag tar med mig:

Varför är det okej att sitta still och läsa en bok en timma men inte med lärplatta, vad är det som gör oss så rädda, varför är den så laddad? Varför? Vilka erfarenheter har vi? Eller har vi ett synsätt på IKT att det är spelmaskiner?

Lärplatta som ett inspirerande verktyg, som också skapar bryggor mellan olika språk, det är inte exkluderat annat lärande

Viktigt att nätverka, att lära tillsammans! Kompetensutveckling både för pedagoger och chefer! Och styrkan i att koppla det till projekten på avdelningarna.

Tidtagning vid lärplattan, hur ofta bryter vi arbeten i ateljen? Varför bryter vi barnens flow vid lärplattan om de suttit längre än äggklockan?

Göra pedagogiska inventeringar kring IKT, vad kan vi? Vad vill vi?

Lärplattan som ett hot mot leken, ”när iPaden kommer fram försvinner barnens fokus från leken”, vi måste göra en synvända – vi har alltså ett verktyg som är så intressant att allt stannar av – hur kan vi göra våra andra miljöer lika intressanta?

Mulitmodala lärmiljöer / multimodat textbegrepp

Så mycket hands on! På ett sätt lättare att ta till mig än Sölve och Markus, då det ligger närmare min egen utveckling och där jag är i min process nu. Många saker jag kommer ta med mig tillbaka till förskolan och mina kollegor. Det känns som vi behöver köra en riktig reflektionsrunda kring IKT – och där behövs många tankar!!!! All reflektion måste ske tillsammans, dels för att vi ser på saker olika men också för att hitta vårt gemensamma förhållningssätt till IKT och synliggöra den för föräldrar och oss själva!

20130418-082552.jpg varför IKT i förskolan?

Inspirerande dag – många tankar! Mer reflektion kommer!

Den djupaste hemligheten är att livet inte är en process där du upptäcker, utan en process där du skapar. Du upptäcker inte dig själv, du skapar dig själv på nytt. Försök därför inte ta reda på vem du är, försök istället att bestämma vem du vill vara.

Neale Donald Walsch

Ett svar till ”Synvändor och pedagogiska kullerbyttor – konflikt med mitt inre”

  1. #SETTladdad 2015 | LäRaNDe FRaMTiD profilbild

    […] Synvändor och pedagogiskakullerbyttor – i konflikt med mitt inte […]

Lämna en kommentar

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com